Župni zbor

Prve orgulje u Ilači spominju se još davne 1864. godine kao „male orgulje“. Orguljaš je te godine bio mjesni učitelj Franjo Beniković, rođen u Sotinu.

Nove orgulje nabavljene su 1907. godine, a izgradila ih je slovenska tvrtka Josef Brandl iz Maribora kao „opus 56“. Popravljao ih je Vjenceslav Holub iz Požege 1924. godine.

Premještanjem učitelja Lešića iz Ilače 1931. godine ilačka crkva na kratko je ostala bez orguljaša. Zato je Crkveni odbor sklopio ugovor s Đurom Bubalovićem, seljakom iz Ilače, da „on u 1931. godini ima naučiti svirati na trošak crkvene blagajne“ te da će zato „jedno vrijeme svirati besplatno dok se crkvi taj trošak ne podmiri“. U veljači i ožujku 1932. godine završio je Đuro Bubalović orguljaški tečaj u Generalskom Stolu kod župnika Poslepa.  U travnju je počeo svirati “na zadovoljstvo puka“.

Ilački crkveni zbor 1966. godine

Za vrijeme boravka milosrdnih sestara Sv. Križa u Ilači u crkvi je orguljašku glazbu jedno vrijeme vodila s. Hugolina Kovačević. Poslije odlaska sestara iz Ilače Đuro Bubalović ponovno preuzima orguljašku službu sve do 1981. godine.

Mješoviti župni zbor osnovan je iste godine kada je Ilača postala samostalna župa, odvojivši se od župe Tovarnik. To je bilo 1941. godine. Do tada su u crkvi pjevanje vodile djevojke. Velečasni Stjepan Lovrić je za vrijeme svoje službe u Ilači od 1948. do 1953. godine također aktivno sudjelovao u radu župnog zbora jer je bio glazbenik i kompozitor.

Sadašnje, treće orgulje, za ilačku su župnu crkvu nabavila braća Pero i Franjo Moric iz Ilače, a dar su Župe Mauern u Bavarskoj. Te su pneumatske orgulje izgrađene oko 1938. godine u tvrtki Schmidt iz Münchena. Braća Moric su ih restaurirala i prilagodila novom prostoru župne crkve. Orgulje su modernizirane i preuređene na elektromagnetski sustav. Orgulje su sada po snazi i kvaliteti jedan od boljih instrumenata u našoj nadbiskupiji. Te su obnovljene orgulje blagoslovljene i kolaudirane 6. lipnja 2004. godine, na svetkovinu Presvetog Trojstva.

Ilački crkveni zbor

Braća Moric i danas su aktivni članovi župnog zbora. Pero je pjevač, a Franjo orguljaš. Franjo je orguljašku službu počeo obavljati 1981. godine nakon Đure Bubalovića, a školovao se kod č. sestre Ankice Tomas u Vukovaru. Svirao je i vodio mješoviti pjevački zbor, a do Domovinskog rata i zbor mladih. I u vrijeme progonstva ostao je aktivan te je svirao u župama i mjestima gdje je boravio kao prognanik. Po povratku u Ilaču nastavio je svirati i voditi mješoviti župni zbor. Na prvu nedjelju došašća, 28. studenog 2021. godine Franjo Moric proslavio je 40 godina aktivnog sviranja u župnom zboru.

Za vrijeme župnika Ivana Bešlića i Krešimira Aračića zbor je imao između 15 i 20 aktivnih članova, a župnik Aračić je također bio aktivno uključen u rad i vođenje zbora zajedno s Franjom Moric. 2010. godine župnik Ivan Đakovac preuzeo je vođenje zbora, dok Franjo Moric nastavlja službu kao orguljaš.

Po odlasku župnika Đakovca 2020. godine ulogu voditeljice zbora preuzima Franjina kći Ivana Moric te počinje aktivno svirati u župi.  Ivana je do tada svirala s pučkim zborom od 2012. godine.

Mješoviti župni zbor župe sv. Jakova, apostola najveći broj članova, njih čak pedeset imao je 1966. godine, dok danas broji 27 aktivnih članova.

J. Budinski/ I. Moric

Podijeli

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com