Župni animatori

Tjedan od 10. do 15. srpnja 2023. naša župljanka i vjeroučiteljica Josipa Posavac zajedno sa svojim bratom Kristijanom provela je u Belom Manastiru gdje su zajedno s bogoslovima, časnim sestrama, vjeroučiteljima i mladima završili opću specijalizaciju za animatore Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nakon pet-vikend susreta temeljne formacije i jednotjedne opće specijalizacije dobili su certifikat kojim su osposobljeni raditi kao animatori s djecom i mladima.

Specijalizacija animatora u radu s mladima za tridesetak polaznika formativnog seminara “Mladi za mlade” održana je u organizaciji Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Sudionici seminara prošli su radionice tijekom pet vikend susreta u Đakovu kao preduvjet za polazak na specijalizaciju – program u trajanju od tjedan dana organiziran u Belom Manastiru u Caritasovom Centru za mlade. Program je završilo nešto više od polovice polaznika vikend formacije, a oni kojima nije odgovarao ljetni termin, na specijalizaciju će poći od nove pastoralne godine.

Program specijalizacije započeo je u ponedjeljak okupljanjem u Centru za mlade gdje je mlade dočekao don Vitomir Zečević, belomanastirski župnik. Program su izvodile tri animatorice instruktorice Anamarija Buzgo, Irena Ivkić i Margareta Gregić. Raspored obaveza svaki dan je bio isti, a tijekom dana izmjenjivale su se radionice s temom koja obuhvaća rad s pojedinim skupinama u župnim zajednicama. Tako su prvoga dana mladi slušali predavanje o temi „Rad po dobi“ te su prošli radionicu planiranja odnosno korake kako isplanirati događanje/susret u svojoj župnoj zajednici. Navečer su se polaznici seminara opustili uz biblijski kviz. Svaki je dan započinjao i završavao molitvom, navečer je to bila molitva koju su sami polaznici trebali osmisliti. Mladi su sudjelovali svaki dan na večernjoj misi zajedno sa župljanima Belog Manastira te su animirali pjevanje i čitanje tijekom mise.

U utorak su sudjelovali na dramskoj i karitativnoj radionici i sami dobili ideje za osnivanje nove skupine u svojim župnim zajednicama. Svaka je radionica tijekom cijele specijalizacije bila koncipirana kao predavanje i rad u skupini, kako bi mladi naučeno znali što bolje primijeniti. Nakon prve dvije radionice mladi su ostali u šutnji i molitvi u trajanju od sat vremena, što se pokazalo jako dobrim i mladima se posebno svidjelo. Poslijepodne su prošli kroz radionicu o stilovima vođenja. Kako su i sami aktivni članovi svoje župne zajednice i voditelji skupina, kroz ovu su radionicu naučili kako najbolje iskoristiti svoje talente u vođenju skupina, a moguće nedostatke popraviti. Posljednja radionica u danu bila je kreativna radionica, a polaznicima specijalizacije pridružila su se djeca romske zajednice koja su i inače dragi gosti u Centru za mlade na radionicama koje za njih organizira Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ova je radionica bila posebno draga mladim animatorima i gostima koji su radili rukotvorine od različitih materijala. Navečer su mladi u župnoj crkvi sudjelovali na misi, a program je završio veselom večeri i molitvom.

Srijeda je imala isti raspored s različitim radionicama. Dan su otvorile radionice u kojima su se polaznici specijalizacije podijelili ovisno o preferiranoj skupini s kojom žele raditi u župi. Tako su oni koji su odabrali rad s mladima prošli kroz biblijsku radionicu, a oni koji su se opredijelili za rad s djecom, prošli su kroz radionicu kako organizirati oratorij odnosno provesti s djecom slobodno vrijeme u crkvi. U goste je mladima u srijedu došla studentica KBF-a Marija Dragomirović koja je govorila o novinarskoj skupini u župnoj zajednici, studentskom listu, KBF TV-u, a sudionici specijalizacije imali su zadatak sami napisati izvješće o prva dva dana specijalizacije. Trećega dana poslijepodne ponovno su podijeljeni u dvije skupine, ovisno o tome s kojom dobnom skupinom u župi žele raditi – krizmanici ili prvopričesnici. Nakon kratke pauze radionicu Zbor mladih i dječji zbor vodila je Ana Srnović, dugogodišnja članica Povjerenstva za pastoral mladih i animatorica u radu s mladima koja ima iskustva s vođenjem zbora u svojoj župi, a i sama je bila polaznica nadbiskupijske glazbene škole. Dan je ponovno završio veselom večeri, evaluacijom dana i večernjom molitvom.

Četvrtak je bio dan koji je u rasporedu imao jednu dužu radionicu s gošćom-predavačicom. Komunikacijsku radionicu u trajanju od dva sata mladima je vodila prof. dr. sc. Gordana Lesinger, stručnjak za komunikologiju i profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, s dugogodišnjim iskustvom u odnosima s javnošću i komunikaciji. Mladima se radionica svidjela te je zbog njihovih pitanja trajala i duže od dva sata. Nakon ručka polaznici specijalizacije i animatori instruktori zaputili su se u Kopački rit na izlet brodom i druženje uz promatranje ptica.

Pretposljednjeg dana, prve jutarnje radionice vodio je vlč. Mario Žigman, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih. Molitvenu radionicu i radionicu kako raditi s ministrantima održao je u župnoj crkvi i kapeli Centra za mlade, gdje su mladi prošli kroz lectio divinu odnosno upoznali se s liturgijskim predmetima i zadacima koje imaju ministranti tijekom mise. Prije no što su mladi sudjelovali u radionicama, posjetili su pravoslavnu crkvu sv. Mihaila u Belom Manastiru, nedaleko od župne crkve sv. Martina. Ondje ih je dočekao otac Dragan Vukadinović koji je mladima pokazao unutrašnjost crkve, liturgijske predmete, pojasnio običaje u Pravoslavnoj Crkvi te onima koji su htjeli velikodušno podijelio voštanice i tamjan. Istoga dana imali su radionicu o bansevima odnosno prošli su sve banseve (kratke zabavne pjesme uz pokrete) koje su do sada naučili na vikend susretima i na specijalizaciji. Nakon ručka mladi su imali nekoliko sati da sami organiziraju veselu večer – program u trajanju od sat i pol do dva u kojemu su trebali sudjelovati svi, koji je trebao biti zabavan i edukativan i u tome su uspjeli. Osmišljeno su predstavili nakon večere i vidljivo je bilo kao su mladi odlično svladali umijeće organizacije susreta. Istoga dana mlade je posjetio i vlč. Petar Maskaljević.

U subotu su polaznici specijalizacije bili na misi u župnoj crkvi nakon koje su im podijeljeni certifikati. Isti certifikati očekuju i polaznike jesenske specijalizacije koji zbog obaveza nisu mogli sudjelovati u ljetnoj. Ova specijalizacija održana je uz veliku podršku đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića i dr. Drage Tukare, ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji su podržali ovaj projekt i pružili sve što je bilo potrebno kako bi se specijalizacija s logističke strane što bolje organizirala. Ured za pastoral mladih zahvaljuje i don Vitomiru Zečeviću i njegovoj salezijanskoj braći na srdačnoj dobrodošlici u Centar za mlade i Župu sv. Martina u Belom Manastiru.

Kristijan Posavac/ Ured za pastoral mladih DJOS

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/201-900, zupailaca@gmail.com