XVII. Križni put za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest – u subotu, 25. ožujka 2023. održan je XVII. Nadbiskupijski križni put za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije pod geslom „Evo ti majke!“ (Iv 19,26). Oko 1700 mladih pješačilo je na relaciji dugoj oko 25 km od župne crkve Preobraženja Gospodinova u Strošincima do Svetišta Majke dobre nade u Šumanovcima.

Među brojnim mladima iz naše nadbiskupije sudjelovalo je i 27 mladih iz naše župne zajednice koji su na križni put išli zajedno s mladima iz župe Slakovci predvođeni župnikom vlč. Vedranom Bilićem.

Po dolasku u Strošince mladi su dobili knjižice s tekstom križnog puta koji je napisao vlč. Zvonimir Martinović, župnik Župe Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika u Vukovaru, inače naš domaći sin.

Križni put započeo je „Ispoviješću vjere Hrvata katolika“ koju je predvodio župnik Župe Strošinci, vlč Marko Mikić, a nakon izmoljene prve postaje križnoga puta, mladi su formirali kolonu i krenuli prema Šumanovcima.

Tijekom hoda izmjenjivala se kiša, sunce i vjetar, no mladi su ustrajno hodali, molili i pjevali, razgovarali te pristupali sakramentu ispovijedi. Kratki odmor organiziran je u Župi Drenovci, gdje ih je s toplom dobrodošlicom dočekao dekan Drenovačkog dekanata i župnik Župe sv. Mihaela arkanđela, preč. Željko Šimić sa svojim župljanima, koji su mladima priredili sokove, vodu i hranu. Dolaskom u šumanovačko svetište koje ove godine slavi jubilarnu, 650. godinu postojanja, izmolili su molitvu posljednje postaje križnoga puta i zaključnu molitvu.

Euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral mladih te studentskim kapelanom u Osijeku, vlč. Mariom Žigmanom, upraviteljem šumanovačkog svetišta vlč. Ivanom Živićem i drugim svećenicima koji su zajedno hodali i molili s mladima.

Kriistijan Posavac / TU Đakovačko-osječke nadbiskupije

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/201-900, zupailaca@gmail.com