VELIKI TJEDAN/ USKRS 2023.

Blagoslovom maslinovih grančica, procesijom i svetom misom na Nedjelju Cvjetnicu Muke Gospodnje započeli smo u našoj župi Veliki tjedan. Tijekom dana služene su dvije svete mise na kojima je naviještena Muka po Mateju, koju su u 8 sati čitali krizmanici zajedno s župnikom, a u 11 sati je otpjevali članovi mješovitog župnog zbora. Svetu misu u 11 sati služio je vlč. Stjepan Vukovac, župnik Župe sv. Mateja apostola u Tovarniku.
Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak započeli smo Sveto vazmeno trodnevlje. U svečanoj ulaznoj procesiji župnik je u zajedništvu s ministrantima u župnu crkvu unio sveta ulja koja je u đakovačkoj katedrali u prijepodnevnim satima na misi posvete ulja posvetio nadbiskup Đuro Hranić. Misa večere Gospodnje završena je prijenosom Presvetoga Oltarskog Sakramenta na pokrajnji oltar, a potom je uslijedilo klanjanje. U 21 sat održana je Getsemanska ura – jednosatno klanjanje pod vodstvom župnika, uz nazočnost velikog broja vjernika i pjevanje mladih iz naše župe.
Molitvom u šutnji te prostracijom svećenika ispred ogoljenog oltara, službom riječi, tijekom koje je pjevana Muka po Ivanu, klanjanja križu i svete pričesti – održani su obredi Velikog petka. Obrede Velikog petka predvodio je vlč. mr. Mato Mićan, sudac na Međubiskupijskog suda u Đakovu te duhovni suradnik samostana Milosrdnih sestara Sv. Križa u Đakovu. Nakon obreda Velikog petka žene tradicionalno su pjevale “Gospin plač”, a pobožnost Križnog puta održana u prijepodnevnim satima.

Blagoslovom ognja, ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće započeli su u večernjim satima obredi Vazmenog bdjenja. Nakon procesije i paljenja svijeća mr. Mićan pročitao je vazmeni hvalospjev uskrsnoj svijeći, a potom je uslijedila služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona, okupljena zajednica vjernika, predvođena župnim mješovitim zborom, zapjevala himan Slave. Nakon naviještenog Evanđelja i prigodne homilije, bdjenje je nastavljeno blagoslovom vode i obnovom krsnih obećanja, nakon čega je predvoditelj slavlja prošao crkvom te blagoslovljenom vodom poškropio sve sabrane. Prije završnog blagoslova mr. Mićan je uputio uskrsnu čestitku svima okupljenima i njihovim obiteljima te se zahvalio župniku koji ga je pozvao da najveća Otajstva naše vjere proslavi u našoj župi.
Na samu svetkovinu Uskrsa u župi su služene dvije svete mise. Na jutarnjoj svetoj misi već tradicionalno se blagoslovila hrana. Svojim pjevanjem svete mise su uzveličali naši zborovi, ponajprije dječji zbor „Ave Maria“, zatim mješoviti župni zbor svetog Jakova apostola. Na kraju svake mise župnik je svima čestitao Uskrs te se zahvalio svima onima koji su sudjelovali u organizaciji i proslavi ovogodišnjeg Uskrsa.

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/201-900, zupailaca@gmail.com