VELIKI TJEDAN I USKRS U NAŠOJ ŽUPI

Blagoslovom maslinovih grančica, procesijom i svetom misom na Nedjelju Cvjetnicu Muke Gospodnje započeli smo u našoj župi Veliki tjedan. Tijekom dana služene su dvije svete mise na kojima je naviještena Muka po Luki, koju su u 8 sati čitali krizmanici zajedno s župnikom, a u 11 sati je otpjevali članovi mješovitog župnog zbora.

Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak započeli smo Sveto vazmeno trodnevlje. U svečanoj procesiji župnik je u zajedništvu s ministrantima u župnu crkvu unio sveta ulja koja je u đakovačkoj katedrali posvetio nadbiskup Đuro Hranić. Nakon homilije župnik je u znak sjećanja na Isusovo pranje nogu oprao noge osmorici župljana, očevima ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika. Misa večere Gospodnje završena je prijenosom Presvetoga Oltarskog Sakramenta na pokrajnji oltar, a potom je uslijedilo klanjanje. U 21 sat održana je Getsemanska ura – jednosatno klanjanje pod vodstvom župnika, uz nazočnost velikog broja vjernika i pjevanje naše mlade župljanke Matee Stuburić.

Molitvom u šutnji te prostracijom župnika ispred ogoljenog oltara, službom riječi, tijekom koje je pjevana Muka po Ivanu, klanjanja križu i svete pričesti – održani su obredi Velikog petka. Nakon obreda Velikog petka žene tradicionalno su pjevale “Gospin plač”, a pobožnost križnog puta održana je u svetištu Gospe Ilačke u prijepodnevnim satima.

Blagoslovom ognja, ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće započeli su u večernjim satima obredi Vazmenog bdjenja. Nakon procesije i paljenja svijeća župnik pročitao je vazmeni hvalospjev uskrsnoj svijeći, a potom je uslijedila služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona, okupljena zajednica vjernika, predvođena župnim mješovitim zborom, zapjevala himan Slave. Nakon naviještenog Evanđelja i prigodne homilije, bdjenje je nastavljeno blagoslovom vode i obnovom krsnih obećanja, nakon čega je župnik prošao crkvom te blagoslovljenom vodom poškropio sve sabrane. Prije završnog blagoslova župnik je uputio uskrsnu čestitku svima okupljenima i njihovim obiteljima, napose svima onima koji su usamljeni i bolesni.

Na samu svetkovinu Uskrsa u župi su služene dvije svete mise. Na jutarnjoj svetoj misi već tradicionalno se blagoslovila hrana. Svojim pjevanjem svete mise su uzveličali naši zborovi, ponajprije dječji zbor „Ave Maria“ te mješoviti župni zbor svetog Jakova apostola. Na kraju svake mise župnik je još jednom svima čestitao Uskrs te se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i proslavi ovogodišnjeg Uskrsa.

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com