VELIKA GOSPA U ILAČI

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Velika Gospa i ove je godine svečano proslavljena u Svetištu Drage Gospe Ilačke na Vodici. Iako u nešto promijenjenim uvjetima i pod posebnim mjerama zbog upute Stožera, a zbog sprječavanja širenja Korona virusa, velik broj hodočasnika i ove se godine uputio Gospi u Ilaču. Raspored svetih misa i pobožnosti je unatoč pandemiji ostao nepromijenjen. Na uočnicu Velike Gospe služene su tri svete mise. Prvu u 19 sati predvodio je ovogodišnji mladomisnik, velečasni Matej Perić iz Tovarnika. Svetu misu u 21 sat predvodio je domaći župnik i upravitelj svetišta velečasni Ivan Đakovac. Nažalost, zbog ranije spomenutih uputa Stožera, ove godine nije održana svečana procesija sa slikom Gospe Ilačke i svijećama oko svetišta. Posljednju svetu misu uočnice predvodio je velečasni Petar Maskaljević iz Lipovca.

Na Blagdan Velike Gospe svečanu svetu misu u 10:30 predvodio je pomoćni biskup Đakovačko-osječki monsinjor Ivan Ćurić koji je na početku mise pozdravio sve nazočne u svoje u svoje osobno ime i u ime nadbiskupa Đure Hranića.

Govoreći o osobnim iskustvima koje svaki vjernik i hodočasnik nosi sa sobom iz ilačkog svetišta monsinjor Ćurić naglasio je da mu se duboko u srce urezala hodočasnička godina 2015. kada je ilačko svetište slavilo veliki jubilej – 150. obljetnicu postojanja. Prisjećajući se toga naglasio je: „Ne mogu zaboraviti kako su Ilačani, predvođeni svojim župnikom velečasnim Ivanom, tako zdušno pripravili to veliko slavlje. Tada smo si u dragom spomenu dozivali u pamet onu 5. korizmenu nedjelju 1865. godine kada se u Ilači u sokaku kroz koji je prolazio put prema Nijemcima pojavio izvor vode. Čudesni su to i izvanredni događaji tih dana posvjedočeni osobnim iskustvom. I mogle su to postati tek priče, da nam povijest ovoga svetišta nije donijela činjenicu da su baš ti događaji zahvatili nečije živote i tako ih snažno obilježili i promijenili. Nikada, braćo i sestre, neka priča nema tu snagu da snažno promijeni i usmjeri nečiji život. Ali to su događaji. I oni su postali i svjedočanstvo drugima. I to ubrzo sedam godina poslije čudesnih događaja u Lurdu. Tako je ovdje u Ilači, kako to znamo s ponosom reći, započeo Hrvatski Lurd – Gospino Svetište na Vodici prema kojem vjernici ovoga kraja rado upravljaju svoje hodočasničke korake“.

Na kraju svete mise monsinjor Ćurić se zahvalio mještanima Ilače i župim suradnicima koji se svake godine zdušno uključuju u organizaciju proslave Velike Gospe. Posebnu zahvalu i pohvalu uputio je župniku Đakovcu koji je 10 godina bio upravitelj ilačkog svetišta, a sada odlazi na novu župu u Vinkovce 2.

Istoga dana jutarnju svetu misu u 7 sati sati predvodio je novi ilački župnik velečasni Vedran Bilić, misu u 9 sati predvodio je fra Matija Marijić. Popodnevnu misu u 16:30 služio je susjedni župnik, velečasni Marin Putilin iz Lovasa. Posljednju misu u 19 sati predvodio je domaći župnik Ivan Đakovac.

Marija Dević
Jasmin Budinski

Podijeli

galerija slika

Velika Gospa 2020

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com