VAZMENO TRODNEVLJE / USKRS 2024.

Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak započeli smo Sveto vazmeno trodnevlje. Misa je završena prijenosom Presvetoga Oltarskog Sakramenta na pokrajnji oltar, a potom je uslijedilo klanjanje. U 21 sat održana je Getsemanska ura – jednosatno klanjanje pod vodstvom župnika, uz nazočnost velikog broja vjernika i pjevanje zbora mladih iz naše župe.
Molitvom u šutnji te prostracijom župnika ispred ogoljenog oltara, službom riječi, tijekom koje je pjevana Muka po Ivanu, klanjanja križa i svete pričesti – održani su obredi Velikog petka. Nakon obreda Velikog petka žene su tradicionalno pjevale “Gospin plač”, a pobožnost križnog puta održana je u svetištu Gospe Ilačke u prijepodnevnim satima.
Blagoslovom ognja, ukrašavanjem i paljenjem uskrsne svijeće započeli su u večernjim satima obredi Vazmenog bdjenja. Nakon procesije i paljenja svijeća župnik je pročitao vazmeni hvalospjev uskrsnoj svijeći, a potom je uslijedila služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona, a okupljena zajednica vjernika, predvođena župnim mješovitim zborom, zapjevala himan Slave. Nakon naviještenog Evanđelja i prigodne homilije, bdjenje je nastavljeno blagoslovom vode i obnovom krsnih obećanja, nakon čega je župnik prošao crkvom te blagoslovljenom vodom poškropio sve sabrane. Prije završnog blagoslova župnik je uputio uskrsnu čestitku svima okupljenima i njihovim obiteljima, napose svima onima koji su usamljeni i bolesni.
Na samu svetkovinu Uskrsa u župi su služene dvije svete mise. Na jutarnjoj svetoj misi već tradicionalno se blagoslovila hrana. Svojim pjevanjem svete mise su uzveličali naši zborovi, ponajprije zbor mladih „Izvor“ te mješoviti župni zbor svetog Jakova apostola. Na kraju svake mise župnik je još jednom svima čestitao Uskrs te se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i proslavi ovogodišnjeg Uskrsa.

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/201-900, zupailaca@gmail.com