UVOĐENJE U SLUŽBU NOVOG ILAČKOG ŽUPNIKA

Na 21. nedjelju kroz godinu, 23. kolovoza 2020. godine tijekom svečanog euharistijskog slavlja u svetištu Drage Gospe Ilačke u službu župnog upravitelja Župe sv. Jakova, apostola, uveden je velečasni Vedran Bilić. Prema odluci nadbiskupa Đure Hranića, novog župnog upravitelja predstavio je i u službu uveo mr. sc. Luka Marijanović, kanonik Prvostolnog kaptola i umirovljeni profesor KBF-a u Đakovu. Na svetoj misi sudjelovao je i fra Matija Marijić iz Vukovara.

Na samom početku mise prečasni Marijanović pozvao je sve prisutne da s otvorenim srcem sudjeluju u svečanoj svetoj misi uvođenja u službu novog ilačkog župnika te naglasio: „ To je osobito radostan trenutak za župnu zajednicu sv. Jakova, apostola, jer od biskupa prima novoga pastira u osobi prezbitera, svećenika Vedrana Bilića. U nasljeđu i ostvarivanju službi izražava se pastirska narav crkve u kojoj Krist živi i djeluje po onima kojima biskup povjerava dio svoga stada i svoje odgovornosti“.

Zatim je pročitao dekret nadbiskupa Hranića kojim je određen i imenovan novi upravitelj župe u Ilači: „Velečasni gospodine! Našim dekretom velečasni Ivan Đakovac razriješen je službe župnika župe sv. Jakova, apostola u Ilači. Imajući u vidu naše sadašnje mogućnosti i potrebe, pošto su izvršena potrebna savjetovanja, te budući da ste se vratili kao svećenik naše nadbiskupije iz misija u Peruu, odlučio sam službu župnog upravitelja u toj župi povjeriti Vama. Dobivši od Vas pozitivan odgovor prilikom nedavnog razgovora, na temelju kanona 157. Zakonika kanonskog prava i drugih izdajem ovaj dekret kojim Vas s danom 19. kolovoza 2020. godine imenujem župnim upraviteljem župe sv. Jakova, apostola u Ilači sa svim pravima i dužnostima koji Vam po službi župnog upravitelja pripadaju u smislu kanonskih općih odredbi i partikularnih propisa… . Dok povjeravam službu upravitelja župe sv. Jakova, apostola u Ilači koristim prigodu izraziti radost zbog Vašeg povratka u nadbiskupiju, te zahvalnost za dosadašnju pastoralnu i svaku drugu suradnju. Za Vas i za sve vjernike povjerene Vašoj pastirskoj skrbi molim Božji blagoslov i majčinsku pomoć Blažene Djevice Marije. Gospodin bio s vama“!

Nakon čitanja nadbiskupovog dekreta prečasni Marijanović izmolio je posvetnu molitvu za novog župnika i za njegovu službu, a vijećnik župnog eknomskog vijeća Stjepan Kolarević uručio mu je ključeve župe. Time je župnik simbolično prihvatio vođenje župe u Ilači i Božjeg naroda koji mu je povjeren. Nakon primanja ključeva velečasni Bilić blagoslovio je sve prisutne vjernike.

U svojoj propovijedi prečasni Marijanović osvrnuo se na problem sve manjeg broja svećenićkih kandidata, a time i svećenika, te na sve težu mogućnost da svako selo ima svoju župu. Upravo zbog toga izrazio je zadovoljstvo da u Ilači upravo on uvodi u službu novog župnika kojega je krstio davne 1983. godine. Na kraju propovijedi prečasni Marijanović ukratko je predstavio velečasnog Bilića, te se obratio vjernicima: „Preporučam vama, vašoj dobroti, vašoj pažnji, vašega novoga župnika Vedrana i vašoj uviđavnosti da surađujete sa svojim župnikom za svoje dobro i dobro vaših mladih naraštaja. I dakako, molite za njega onako kako ćemo i mi danas na kraju ove svečane mise moliti. Ne samo danas nego uvijek kada to možete. Gospodina Vedrana uvijek je pratio dobar glas što nije nevažno i što to s radošću mogu potvrditi i  posvjedočiti. Ali želio bih i ja, kao biskupov delegat, u ovoj svečanoj prigodi njegova uvođenja u župničku službu, da on poput biblijskoga Elijakima bude i vama baš kao otac. Otac žiteljima Jeruzalemskim i kući Judinoj. Da bude predstojnik i župnik župljnima ove ugledne župe Ilača“.

Na kraju svete mise vjernicima se obratio i novi župnik riječima: „ Kada su me pitali prije nekoliko godina gdje vidiš svoje buduće djelovanje ja sam rekao u jednom srijemskom selu. I evo me u jednom malom srijemskom selu Bogu zahvalan što mi se ta želja ispunila. Što se tiče moga budućeg djelovanja, svećenik je tu da upućuje na Boga i to je zapravo jedina i najbitnija služba. Da dijeli sakramente, da upućuje na Boga, da ukazuje na svetost. To je moja zadaća i to ću ozbiljno shvatiti. A ukoliko bude nekih trzavica vjerujem da ćemo to silom Duha svetoga nadilaziti“.

Uz pljesak dobrodošlice prigodne poklone velečasnom Biliću i prečasnom Marijanoviću uručili su Renata Kuveždić i Ivan Martinović. Na kraju mise predvoditelj misnoga slavlja pozvao je sve vjernike da izmole molitvu župljana za svoga župnika.

J. Budinski/M. Dević/K. Posavac

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com