fotografija: Vanja Vidaković

U Ilači predstavljena pjesma „Izvor milosti“

U ponedjeljak, 07. rujna 2020. godine, uoči blagdana Male Gospe, na Gospinom svetištu u Ilači, javnosti je predstavljena pjesma „Izvor milosti“. Uz domaćeg župnika i mnogobrojne mještane Ilače, promociji su prisustvovali  gvardijan župe sv. Filipa i Jakova i dekan vukovarskog dekanata fra Ivica Jagodić, te načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković, koja se okupljenima obratila prigodnim riječima.

„Kad prođe sedam ljeta od Lurda, pastiru mladom Gospa se javi, neka poteče izvor od čuda, kao pod špiljom na rijeci Gavi…“ početni su stihovi prekrasne pjesme za koju je tekst i glazbu napisao velečasni Zvonimir Martinović, župnik župe BDM Kraljice mučenika iz Vukovara, inače rodom iz Ilače. Velečasni Martinović već je napisao i uglazbio jednu pjesmu pod nazivom „Kraljice mučenika“. Pjesmu „Izvor milosti“ otpjevao je ženski voklani sastav „Đakovčanke“, koje djeluju već 10 godina, uz prateći tamburaški orkestar „Rockoko“ studija. Aranžman je napisao Krunoslav Dražić, a glazbeni producent je Tihomir Ivanetić. Pjesmu prati prekasan video spot s kadrovima snimljenim  u samom svetištu, a on je djelo snimatelja i fotografa Vanje Vidakovića.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je novi ilački župnik velečasni Vedran Bilić koji je citirajući svetog Ljudevita Mariju Montforskog kazao“ da postoji izvanjska i unutarnja pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Unutarnja kada se vjernik moli i ima živ i razvijen odnos s Blaženom Djevicom Marijom kroz molitu i život. Izvanjska pobožnost znači sve činiti da se slava Božja kroz Mariju širi na zemlji. Jedan od znakova takve pobožnosti je ukazivanje na Marijinu prisutnost postavljanjem kipova ili slika, ali također i skladanjem najljepših pjesama Bogorodici. Na taj se način širi slava Marijina. Skladanjem ove pjesme velečasni Zvonimir ističe se tako što širi Marijinu slavu na čemu smo mu iskreno zahvalni“.

Zatim se prisutnima obratio i velečasni Martinović koji je govorio o nadahnuću za pisanje ove pjesme. Kako sam kaže „ kako čovjek poput mene ne bi imao inspiraciju za pisanje pjesme kada sam ja na ovome mjestu i za ovim oltarom služio svoju prvu svetu misu? A moja inspiracija započinje 1865. godine kada se sedam godina nakon Lurda ovdje dogodilo ukazanje i potekla je voda na Gospin zagovor. I čuda su se počela događati i događaju se i danas. Marijanska mjesta poput Ilače su plod i rasadište duhovnih zvanja, radosti i milosti Božje. Ilača trenutno na 600 stanovnika ima tri živuća svećenika, što je znatno iznad prosjeka nadbiskupije. Kao dijete sam slušao o silnim ozdravljenjima i Gospinim čudesima, a kasnije i svjedočio nekima. I sve je to ta moja inspiracija. Dakle, sve ono što sam kroz život naučio i od starijih čuo htio sam staviti u pjesmu. Jesam li u tome uspio sami ćete procijeniti kada ju poslušate“ zaključio je velečasni Martinović.

Pjesma „Izvor milosti“ plod je prekrasne i uspješne suradnje ljubitelja duhovne i tamburaške glazbe, a za cilj ima promociju ilačkog svetišta. Autor je u pjesmi prikazao  motive nastanka ilačkog svetišta s poveznicom na Lurd, kao i iscjeliteljsku moć Marije koja je uvijek tu za nas bez obzira na to što nam se dogodilo i gdje god bili, misleći  na Domovinski rat koji nije zaobišao niti Ilaču i ovo Marijansko svetište. Cijeli projekt potpomogli su župa Ilača i Općina Tovarnik.

Jasmin Budinski
Marija Dević

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com