Svibanj Marijin mjesec

Mjesec svibanj – mjesec koji je, uz listopad, na poseban način posvećen Blaženoj Djevici Mariji.

U svibnju, kažu, priroda oblači svečano ruho. Mnoge biljke cvjetaju. Sve niče i raste. Sve to je nama lijepo, jednostavno lijepo. U kršćanskoj tradiciji mjesec svibanj je stoga postao vrijeme posebnog štovanja Marije.

Svibanj je mjesec koji nas poziva na zajedništvo s Majkom koja nas približava Isusu. Krunica je evanđeoska molitva. Nadahnjuje se na Evanđelju kako bi vjernicima ponudila stav s kojim je moraju moliti, započinjući od radosna Anđelova pozdrava i Marijina „da“.

Krunica urednom susljednošću promatra glavne spasiteljske događaje koji su se ispunili u Kristu: od djevičanskoga začeća i otajstava djetinjstva do najviših trenutaka Uskrsa (Muke i Uskrsnuća), od učinaka što ih je Uskrs proizveo u Crkvi koja se rađala na dan Duhova, i u Djevici Mariji na dan kada je ona bila tijelom i dušom uznesena u nebesku Domovinu.

Krunica je molitva u najužoj vezi s Marijom koja je sjedinjena s Kristom u njegovu spasiteljskom poslanju. Krunica je istodobno molitva Mariji, našoj najboljoj posrednici kod Sina. Ona je, napokon, molitva što je na poseban način molimo zajedno s Marijom, baš onako kako su zajedno s njome molili apostoli u blagovalištu Posljednje večere kada su se pripravljali na primitak Duha Svetoga.

Mjesec svibanj spontano je posvećen Blaženoj Djevici Mariji, jer je mjesec ljepote, mjesec buđenja života, a nitko nije ljepši od Marije; nitko nije pjevao životu kao Marija, zato je njoj posvećen svibanj. Mislim da je najvažniji trenutak svibnja u kući otkriti marijansku molitvu, poglavito moljenje svete Krunice. Nekad je Krunica bila glavna molitva kršćanske obitelji, s Krunicom je svršavao svaki dan. Moleći zajednički Krunicu, obitelj se osjeća Božjim narodom, osjeća se kao jedna osoba: osjeća otajstvo Isusa nazočnoga među onima koji su se u Njegovo ime ujedinili.

Podijeli

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/201-900, zupailaca@gmail.com