Svetkovina Velike Gospe u Ilači

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je proslavljena u ponedjeljak, 15. kolovoza 2022. u najistočnijem hrvatskom marijanskom svetištu u Ilači. S krunicom u ruci, molitvama i zahvalom, vjernici su i ove godine  hodočastili Gospi ilačkoj. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Punina života u vječnosti

Uvodeći u svoju homiliju mons. Ćurić je rekao: „Kako se na znakovit i svet put i danas odvažio naš korak te nas i ove godine o svetkovini Velike Gospe doveo u ovo svetište. I kamo god pogledamo po našem kraju, eto hodočasnika! Sve nas to raduje i obuzima jednim lijepim osjećajem zajedništva. Da, i izvanjski, jer svoje molitve danas uzdižemo u svečanom i velikom zboru, ali još više otvoreni za rast u vjeri, za osnaživanje svog osobnoga doživljaja i razumijevanja vjere, da u svome srcu, zapravo u svom osobnom stavu, pogledamo svoj život s nekim – rekao bih – mudrim i zrelim realizmom, i kao iskreni Kristovi učenici i učenice prepoznamo istinske i životne klice spasenja koje nam je Bog u Kristu objavio i darovao… Svečano i pobožno slavimo Marijino uznesenje i zapravo želimo prepoznati da nas Onaj koji je rođen u Marijinu krilu, koji je za nas umro i uskrsnuo – Isus Krist, sve želi privesti punini života u vječnosti, kamo je već jedino po djelu Kristova uskrsnuća prispjela Marija i tako svakome od nas postala putokaz nade i utjeheSvaki put kad Nju promatramo – poručuje nam naš papa Franjo, mi ponovno vjerujemo u revolucionarnu snagu nježnosti i ljubavi. U njoj vidimo da poniznost i nježnost nisu vrline slabih, već jakih….“

Prisutnim vjernicima biskup Ivan u nastavku je posvijestio kako „Božja riječ nije zbirka neke bezlične mudrosti, već našem životu daje temeljno svjetlo i odlučujuće svjedočanstvo te nam omogućuje da, na putu žive i prosvijetljene vjere, odškrinemo vrata, ili da posve uronimo u ono što možemo nazvati biblijskom životnom logikom, ne dopuštajući da nam ona ostane nepoznanica –  da nas ostavi tvrde kao kamen, ili nas zatekne preplašene i izbezumljene pred svojom porukom i pozivom, nego da osjetimo kako nas njezino svjetlo mijenja i pročišćava, prosvjetljuje nas i preobražava“.

S Marijom započinje novi dijalog, nova suradnja i novi put zajedništva s Bogom

Biblijska nas riječ poučava, uputio je mons. Ćurić, da naš svijet po svojoj izvornoj naravi nije zao. I nikako po svojoj naravi nije zao čovjek, štoviše on je kruna stvorenja, ali se ispriječio Đavao, onaj koji čovjeka i njegov svijet uvijek želi odvojiti od zajedništva s Bogom – i to je naše iskustvo grijeha, iskustvo koje nagriza i razara čovjekov život – njegovo naravno dostojanstvo, njegovu radost i sreću.

„Zašto nam je Bog pripustio to iskustvo? Jer nas je od početka htio posebnima, tj. da ne budemo tek stvorena bića kao sva ostala, nego je htio da mu budemo slični, od početka je prihvatio dostojanstvo naše slobode. Baš zato što imamo slobodnu volju, što smo moralna bića – zlo i grijeh su nam uvijek izazov. Ali, zato imamo savjest – glas koji nas iz dubine naše naravi, rekao bih – našeg prirodnoga srca opominje da zlo, grijeh i smrt nisu i ne smiju biti pobjednici. Zato nas kršćanska duhovnost poziva da ispitujemo savjest…“, pojasnio je mons. Ćurić i naglasio kako bi nam puno toga ostalo nejasno da između zla, smrti, i nas ljudi nije stao sâm Bog – utjelovljen i rođen od Djevice Marije te je nastavio: „Zato nam sjaji Marijin putokaz. S Marijom na sasvim izuzetan način započinje jedan novi dijalog, nova suradnja i novi put zajedništva s Bogom koji nam je darovan i naviješten, sada na utjelovljen način, tj. na stazama našeg ljudskog života u kojem smo pozvani svakodnevno otkrivati Božju nazočnost i njegovu blizinu.“

Na kraju svoje homilije biskup Ivan je rekao: „Zagledani u Djevicu Mariju odvažimo se i mi hrabro živjeti rasvijetljeni Božjom blizinom. Molimo za životnu, duhovnu snagu svoga srca. Da nam ono ne bude skučeno i otvrdnulo, u stalnim bojaznima i strahovima kao da nas Bog uopće nije otkupio i kao da nas ne ljubi; da nam srce ne bude usko kad trebamo druge iskreno i srdačno ljubiti, kad trebamo prihvaćati druge, bili oni odrasli, stari ili maleni, kad trebamo opraštati, i ponovno ustajati ostavljajući sa strane i svoje i tuđe grijehe; da nam srce bude iskreno kad trebamo svjedočiti i zalagati se za poštene i pravedne odnose; kad se trebamo žrtvovati – znajući da, ne gluma i laž, već pravo žrtvovanje nikada nije bezbolno, ali nas u tome jača Isusov primjer ljubavi na Križu i njegova pobjeda u uskrsnuću. To je snaga koja nas obnavlja i ispunja nas nadom dok se živom vjerom sjedinjujemo s nebeskom Majkom Marijom.“

Zahvalnost i divljenje za ustrajnost hodočašćenja

Unatoč velikoj vrućini i ove se godine velik broj hodočasnika iz raznih mjesta Vukovarsko-srijemske županije odlučio pješice uputiti u ilačko svetište. Kao i svake godine, najbrojniji i najuporniji bili su hodočasnici iz Iloka, koji su se u Ilaču uputili u ranim jutarnjim satima. Njih čak stotinjak, nakon dolaska u svetište uputilo se u kapelicu gdje ih je dočekao domaći župnik i srdačno pozdravio izrazivši zahvalnost i divljenje za ustrajnost hodočašćenja Gospi Ilačkoj. Nakon prospavane noći u samom svetištu, na travi i nakon jutarnje mise, velik dio njih pješice se uputio prema Iloku.

Toga dana u Ilači su slavljene još četiri mise. Jutarnju misu predvodio je mladomisnik Florijan Zagoršćak. U 9 sati misu je predvodio mons. dr. Tomislav Đukez, a u 16:30 vlč. Ivan Đakovac. Završno misno slavlje u 19 sati predvodio je fra Anto Barišić, a nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje i molitva za izljev Duha Svetoga po Gospinom zagovoru.

Na uočnicu slavlja Marijina Uznesenja na nebo slavljene su tri mise. Prvu je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Svečanu misu za mlade u 21 sat predvodio je don Ivan Šibalić, studentski kapelan u Zadru, a nakon mise uslijedila je tradicionalna procesija sa slikom Gospe Ilačke. To misno slavlje pjesmom je animirao Zvonimir Kalić i band Noel, a oni su nakon mise i procesije održali i  koncert duhovne glazbe. Završnu misu uočnicu predvodio je vlč. David Sluganović.

Tijekom dva dana hodočasničkog programa vjernici su na raspolaganju imali veliki broj svećenika za ispovijed, a prije svake mise molila se krunica te litanije. Pred samu svetkovinu u ilačkom je svetištu održana trodnevna duhovna obnova od 11. do 13. kolovoza koju su predvodili različiti misnici. Prva dva dana predvoditelj je bio fra Anto Barišić, a trećega dana vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u Šidu. Duhovni program započeo je prigodnom marijanskom pobožnošću, ispovjedi i nagovorom, nakon kojega je uslijedilo misno slavlje i euharistijsko klanjanje. 

J. Budinski/M. Dević/K. Posavac

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com