Proslavljen Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije - Mala Gospa

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa, 8. rujna svečano je proslavljen u Svetištu Drage Gospe Ilačke. Toga dana služene su dvije svete mise. 
Jutarnju je predvodio vlč. Patrik Križanac, župni vikar župe svetih Euzebija i Poliona iz Vinkovaca. On je u svojoj propovijedi istaknuo da je vrlo važno da Marija uvijek bude dio života svakoga pojedinca. „Ona je ponizna jer je u svakom trenutku bila spremna prihvatiti ono što je Bog od nje tražio. A ta poniznost kod Marije je bila izražena na savršen način i zato nam je Ona uzor“. Također je naglasio i važnost moljenja krunice kazavši: „Krunica je glavno oružje u borbi protiv đavla. Krunica je oružje životnog zaokreta. Po krunici možemo stvarno promijeniti vlastiti život, ali samo ako molimo ponizno, u ljubavi i sabrano. Ona je tako plodna jer na isti način kao i Marija razara grijeh i đavolsku podmuklost. Temeljna milost koja se stječe tijekom moljenja krunice je poniznost. A poniznost je vrlo bitna jer u njoj čovjek sebe usredotočuje na Boga. I zato je Marija toliko moćna. Ona je najmoćnije oružje u Božjim rukama, jer se dala potpuno predati Bogu“ zaključio je vlč. Križanac.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Martin Dretvić iz samostana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima. U uvodu u svetu misu pater Dretvić pozvao je vjernike da „svatko s titrajem u srcu kaže sretan ti rođendan draga Majko Isusova i moja Majko. A u ovom dragom i milom svetištu u Ilači, u ovoj posebnoj prilici, sjetimo se i naših bolesnika i nemoćnih, jer i zbog njih smo danas ovdje“. 
U prvom dijelu propovijedi osvrnuo se na ponašanje današnjeg čovjeka, vjernika, koji svoju vjeru shvaća olako i povodi se za blagodatima i darovima suvremenog doba misleći da su to pravi lijekovi za bolji i sretniji život. Ipak, kako kaže pater Dretvić, „Majka Crkva nudi prave lijekove. Treba samo posegnuti za tim. To su sveti sakramenti koji su ozdravljajućeg karaktera. Bez njih nema života niti vječnog spasenja. Oni nas usavršavaju da bismo bili po volji Božjoj. I zajednička obiteljska molitva, molitva oca i majke i njihove djece, treba imati važno mjesto u životu jednog vjernika. Jer i ona ima iscjeliteljsku moć i pravi je recept za zdrav i blagoslovljen život“.

U nastavku propovijedi pater Martin govorio je o Marijinom životu i patnjama koje je istrpila, uspoređujući je s našim životima i našim patnjama, pitajući se koliko je današnji čovjek spreman prihvatiti patnju ovoga života za konačni cilj – vječni život. „Posljednji Marijin javni nastup bio je kad je nakon Iusova Uzašašća na Nebo zajedno s učenicima molila za silazak Duha Svetoga. I nema nam druge nego zajedno, u kući, u obitelji koja je crkva u malom, u misama i na svetištima moliti za silazak Duha Svetoga“ zaključio je pater Martin.

I na kraju svete mise pater Dretvić kratko se obratio hodočasnicima kazavši da ga za ilačko svetište vežu lijepe uspomene jer je to bilo njegovo prvo hodočasničko mjesto kao dječaka, sjemeništarca. „I kada god mi je bilo teško ili želim moliti za nekoga, bila nedjelja ili običan dan, dođem u ovo Gospino svetište i naježim se od miline. I vama svima stavljam na srce, kada vam je teško, dođite ovdje u Ilaču ili Aljmaš. Jer to su naša sveta mjesta gdje liječimo dušu i srce“, završne su riječi patera Dretvića.

Vjernicima se obratio i domaći župnik velečasni Bilić koji je s posebnom radošću pozdravio sve vjernike, te se zahvalio pateru Martinu na poticajnim riječima i prijedlozima kako slijediti put posvećenja. Završetak godišnjeg hodočašća na Gospino Svetište na Vodici biti će na prvu subotu 03. listopada. Toga dana sveta misa biti će u 10:30.

Jasmin Budinski/Marija Dević

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com