PROSLAVILI SMO SVETKOVINU USKRSA U NAŠOJ ŽUPI

Unatoč pandemiji koronavirusa, a poštujući sve epidemiološke mjere, u našoj župi svečano smo proslavili najveća Otajstva naše vjere. Veliki tjedan započeli smo misnim slavljima Nedjelje Muke Gospodnje ili Cvjetnice gdje smo se blagoslovom maslinovih grančica prisjetili Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem, ali i njegove spasonosne muke i smrti na križu. Zbog epidemioloških mjera ove godine je izostavljena pjevana Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku. Muku su čitali čitači zajedno sa župnikom.

Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak započeli smo Sveto vazmeno trodnevlje. U svečanoj procesiji župnik je u zajedništvu s ministrantima u župnu crkvu unio sv. ulja, posvećena u đakovačkoj katedrali na misi “Chrismatis”. U svojoj prigodnoj Homiliji posvećenoj Euharistiji i sv. Redu, župnik je između ostalog istaknuo: “Danas u Đakovu na Misi posvete ulja neki od svećenika su proslavili svoje jubileje. Među onima koji su proslavili svoj dijamantni jubilej, odnosno 60 godina svećenstva, proslavio je bivši ilački župnik u miru vlč. Petar Šokčević. U ime svih Ilačana nakon svete mise bivšem župniku je čestitao naš župljanin Kristijan Posavac”. Zbog pandemijskih okolnosti izostao je obred pranja nogu. Misno slavlje zaključeno je prijenosom Presvetog Oltarskog Sakramenta na pokrajnji oltar i poklonom u šutnji. Vjernici su, zajedno sa župnikom i ministrantima, ostali neko vrijeme u klanjanju i molitvi pred Presvetim. Mogućnost pobožnosti Getsemanske ure vjernicima je bila omogućena sve do 23 sata.

Molitvom u šutnji te prostracijom župnika ispred ogoljenog oltara, službom riječi, tijekom koje je čitana Muka po Ivanu, klanjanja križu i svete pričesti – održani su obredi Velikog Petka. Nakon Obreda Velikog petka žene su tradicionalno pjevale “Gospin plač”, a Križni put održan je u svetištu Gospe Ilačke u prijepodnevnim satima.

Blagoslovom ognja, ukrašavanjem i paljenjem Uskrsne svijeće započeli su u večernjim satima obredi Vazmenog bdijenja. Nakon procesije i paljenja svijeća župnik je pročitao vazmeni hvalospjev uskrsnoj svijeći, a potom je uslijedila Služba riječi tijekom koje su ponovno zazvonila sva zvona, a okupljena zajednica vjernika, predvođena župnim mješovitim zborom, zapjevala je pjesmu Slave. Nakon naviještenog Evanđelja i prigodne homilije, bdijenje je nastavljeno blagoslovom vode i obnovom krsnih obećanja, nakon čega je župnik prošao crkvom te blagoslovljenom vodom poškropio sve sabrane. Prije završnog blagoslova župnik je uputio uskrsnu čestitku svima okupljenima i njihovim obiteljima, napose svima onima koji su usamljeni, bolesni i u samoizolaciji.

Na samu svetkovinu Uskrsa u župi su održane tri svete mise. Na jutarnjoj svetoj misi već tradicionalno se blagoslovila hrana. Na koncu svake svete mise župnik je još jednom svima čestitao Uskrs te se zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i proslavi ovogodišnjeg Uskrsa.

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com