Proslava Velike Gospe u Ilači: Kršćanska vjera snažno odiše ljubavlju prema Bogorodici

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je 15. kolovoza 2023. proslavljena u Svetištu Gospe Ilačke na Vodici. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki. Zazvavši Mariju kao „Majku ljubavi i pomirenja i Kraljicu mira“ biskup je započeo homiliju spominjući se povijesti i značenja ilačkoga svetišta koje je „poseban i dragocjen marijanski ures naše nadbiskupije. Smješteno u prelijepom srijemskom kraju, na samom istoku naše domovine, ovo svetište privlači vjernike, iz blizine i iz daleka, i pruža im milost da osjete kako na nas ljude Marija ‘izlijeva blizinu Božje ljubavi’.“ Podsjetio je i na početke ilačkoga svetišta navodeći događaje iz 1865. godine „kad se na 5. korizmenu nedjelju u Ilači, na putu prema Nijemcima, čudesno pojavio izvor vode, i ovdje u Ilači započeo, kako to s ponosom znamo reći, ‘Hrvatski Lurd’ – ‘Gospino svetište na Vodici’“.

S Marijom započinje novi put zajedništva s Bogom

Biskup Ivan ukratko je razjasnio značenje izvanrednih znakova vezanih uz početke ilačkoga svetišta u kojima „ne prihvaćamo neki novi put spasenja, ni neku novu objavu“, nego u njima prepoznajemo pomoć da se od vjere u ‘određenom povijesnom razdoblju potpunije živi’ (usp. KKC, 67). Potom je s radošću istaknuo činjenicu da je na prostorima Slavonije i Srijema cio vijenac marijanskih svetišta, a posebno se spomenuo svetišta Gospe Tekijske, još jednoga srijemskoga svetišta, smještenoga na drugom kraju Srijema, u Petrovaradinu u Republici Srbiji, istaknuvši radost „što u našem hrvatskom narodu kršćanska vjera snažno odiše nekom posebnom ljubavlju upravo prema Majci Bogorodici, ali i radost što to iskustvo dijelimo i s drugim narodima Europe i svijeta, radost što se molitva i pjesma Bogorodici čuje s usana vjernika katolika, ali i pravoslovnih, koji također s dubokom duhovnošću, snažno časte i zazivaju Kristovu i našu Majku Mariju“.

Biskup je nadalje tumačio liturgijska čitanja, istaknuvši, u svjetlu ulomka iz Knjige Otkrivenja, da je posljedicama grijeha „toliko puta bila unakažena povijest čovječanstva i cijelih narodâ, ali i brojnih drugih naših zajednica, sve do onih najmanjih i najbliskijih – bračnih i obiteljskih, a još bliže, još intimnije, naše nutrine, kad prepoznamo kako razoren je mir našega srca“. A s Marijom započinje jedan novi dijalog i novi put zajedništva s Bogom, „sada na ‘način utjelovljenja’, koji nam pokazuje da svoj život, sav svoj zemaljski put trebamo razumjeti i živjeti kao put spasenja, kao mjesto na kojem smo pozvani svakodnevno otkrivati Božju nazočnost u svom životu, na licima i u srcima ljudi s kojima živimo. To je kršćanski put koji nas ne ostavlja u gorčinama pesimizma, već pred nas stavlja životni sadržaj ispunjen nadom i utjehom, obasjan Marijom, u kojoj prepoznajemo kako nam Krist svojom blizinom otvara i pokazuje put, kako po njemu Božje spasenje dolazi u našu stvarnost i u nju djelom svoje otkupiteljske ljubavi na križu i svojim uskrsnućem zasađuje „klicu preobrazbe“, upućuje nas na putove pomirenja, obećava nam i daruje svoj mir. I rasvjetljuje nas da se na svom zemaljskom putu ne oglušimo na glasove pomirenja i oproštenja, a u njih je redovito utkan poziv na novi korak i novi početak. To je snaga koja nas obnavlja i ispunja nas nadom dok se živom vjerom sjedinjujemo s nebeskom Majkom Marijom“, zaključio je homiliju mons. Ćurić.

Hodočasnički dani

Toga dana u Ilači su slavljenje još četiri mise. Jutarnju misu predvodio je vlč. Nikica Bošnjaković, srijemsko-mitrovački dekan i župnik u Šidu. U 9 sati misu je predvodio fra Ivica Jagodić, bivši vukovarski dekan, a sada u samostanu u Virovitici, a u 16:30 vlč. Stjepan Radić, rektor đakovačkog Sjemeništa i profesor na KBF-u Đakovu. Završno misno slavlje u 19 sati predvodio je fra Jozo Ivić, odgojitelj bogoslova u Visokom, nakon kojeg je održano euharistijsko klanjanje. Na uočnicu slavlja Marijina Uznesenja na nebo slavljene su tri mise. Prvu je predvodio don Josip Mužić, profesor na KBF-u u Splitu. Svečanu misu u 21 sat predvodio je don Josip Radić, utemeljitelj Omnia deo, a koncelebriralo je nekoliko svećenika. Nakon mise uslijedila je tradicionalna procesija s Gospinom slikom i svijećama. Misu u 23 sata predvodio je mladomisnik Domagoj Brkić.

Veliki broj vjernika i ove godine okupio se u ilačkom svetištu. Mnogi od njih hodočastili su u grupama, među kojima je najveća bila grupa hodočasnika iz grada Iloka, koji godinama sa svojim franjevcima hodočaste dragoj Gospi Ilačkoj. Tijekom dana hodočasnici su imali priliku za ispovijed i marijanske pobožnosti.

Kristijan Posavac / Tiskovni ured (djos.hr)

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/201-900, zupailaca@gmail.com