Predavanje župnika Vedrana Bilića na seminaru za suradnike misijskih skupina u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije

U Strossmayerovoj dvorani KBF-a u Đakovu 9. listopada održan je seminar za povjerenike, animatore i suradnike župnih misijskih skupina u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je okupio oko sedamdesetak sudionika. Susret je započeo uvodnom molitvom i pozdravom preč. Ante Šiška, nadbiskupijskog povjerenika za misijsku djelatnost Crkve i suradnika Papinskih misijskih djela. Okupljene je pozdravio i pomoćni biskup Ivan Ćurić, koji je među ostalim istaknuo kako Crkva danas u središte svoga života stavlja misijsko poslanje.

Nakon pozdrava i uvodnih riječi uslijedila su prigodana predavanja među kojima je održano predavanje župnog upravitelja u Ilači vlč. Vedrana Bilića na temu “Krštenje koje primismo čast je i poslanje”, s iskustvom Misija u Peruu. Okupljenima je govorio o svom odlasku u Misije u Peruu te trogodišnjem iskustvu misionara u toj dalekoj zemlji, navodeći kako je Amazonija zahtjevna, kako za život, tako i za rad. Ocijenio je kako je slika misija često idealizirana, a stvarnost je potpuno suprotna, te se često misionari kada dođu u misije jer za svaki, i najmanji pomak, potrebno je puno vremena, ljubavi i ustrajnosti. “U takvim situacijama čovjek vidi koliko je ništavan i primjećuje kako Bog uistinu proviđa, i to svakodnevno. Ondje se svaki dan može staviti pod znakove Božje providnosti. Može se reći kako je Gospodin `pogonsko gorivo` misionara jer ne da da duh malakše, unatoč svim nedačamaˇ, rekao je među ostalim vlč. Bilić.

Na kraju se okupljenima obratio i “gost iznenađenja” – mons. Gerard Anton Žerdin, biskup Apostolskog vikarijata San Ramon u Peruu, inače član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, koji je 10. listopada posjetio našu župnu zajednicu.

Đakovo (TU) /A. Banović / K. Posavac

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com