Posjet biskupa iz Perua Gerarda Antona Žerdina župi Ilača

U nedjelju 10. listopada 2021. godine našu župu posjetio je monsinjor Gerard Anton Žerdin, franjevac, biskup Apostolskog Vikarijata San Ramon u peruanskoj Amazoniji. Biskup Žerdin posjetio je Ilaču i župnika Vedrana Bilića koji je prije dolaska u Ilaču boravio tri godine u misijama u Peruu. Monsinjor Žerdin predvodio je oba nedjeljna misna slavlja, uz koncelebraciju domaćeg župnika. 

Svečanu misu u 11 sati svojim pjevanjem uveličao je mješoviti pjevački zbor. Na početku svoje propovijedi biskup Žerdin upoznao je vjernike s razlozima odluke da se vrlo rano opredjelio za odlazak u misije u daleki Peru. Također, upoznao ih je i s načinom rada i poteškoćama s kojima se susretao i još se uvijek susreće boraveći u misijama već punih 46 godina. Unatoč svim preprekama i poteškoćama, nakon dugo vremena, počeli su se i pokazivati plodovi i rezultati misijskog djelovanja. Za domaće stanovništvo uspostavljene su osnovne i srednje škole, a kasnije i sveučilište. Na taj način mještanima se pomoglo da se socijaliziraju, školuju, da se organiziraju i po završetku školovanja svojim stečenim znanjem dalje pomažu svojim sunarodnjacima. U nedostatku svećenika, zbog velikih prostranstava Amazonije, velik broj upravo tih mladih osoba, koje su prihvatile kršćanski nauk, okuplja mještane i razgovara s njima o vjeri, do posjeta svećenika.

Govoreći upravo o problemu velikih prostora Amazonije na kojem djeluje vrlo mali broj svećenika i misionara, biskup je naglasio kako bi ljudi u Europi, a samim time i u Hrvatskoj, trebali biti sretni što imaju svećenika gotovo u svakom mjestu i da mu se uvijek mogu obratiti, što u Amazoniji nije slučaj. Zato je pozvao na molitvu za svečenička i redovnička zvanja i za nove misionare. Također, naglasio je da i mi svi možemo biti misionari u svojim mjestima propovijedajući svoju vjeru u Isusa Krista, a pogotovo živjeti po njoj. Upravo onako kako je rekao sv. Jakov: „Pokaži mi svoju vjeru, ali djelima“. Da to bude stvarno življena vjera, a ne samo ispovijedana, da se to kršćansko svjedočanstvo vidi na nama.

Na kraju svoje propovijedi biskup je rekao: „Budimo vjerni Bogu, svi smo mi njegovi učenici. Naša misa ne završava ovdje, pri izlasku iz crkve. Ona ide s nama van u svakodnevni život, u naše obitelji i na radna mjesta. Te duhovne plodove i vrednote našeg djelovanja donosimo ovdje, našem Bogu. One ne propadaju, one su za život vječni“.

Na kraju misnog slavlja župnik Bilić se zahvalio biskupu na dolasku i na tome što je približio svoj misionarski rad svim vjernicima. Govoreći o svom trogodišnjem misionarskom djelovanju naveo je nekoliko događaja koji govore o teškom radu u misijama, punom odricanja. Prikupljeni darovi od obje milostinje idu direktno za Biskupski Vikarijat u San Ramonu.

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com