Početak godišnjeg hodočašća u Ilačko svetište

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio župni upravitelj Župe Preslavnog Imena Marijina u Vrbanji i župni upravitelj Župe Soljani vlč. Matija Aušić 6. svibnja 2023., prvu subotu u mjesecu, obilježen je početak godišnjeg hodočašća u hrvatsko marijansko svetište Drage Gospe Ilačke.

Uz vlč. Aušića u slavlju je kao koncelebrant sudjelovao vlč. Marko Peulić, župnik Župe sv. Nikole Tavelića u Županji, inače duhovni sin Župe Ilača, koji je na slavlje Prve subote došao kako bi se na poseban način zahvalio Majci Božjoj na daru svećeništva uoči svoje 45. godišnjice od mlade mise koju je slavio u ilačkom svetištu 7. svibnja 1978.

U svojoj prigodnoj homiliji vlč. Matija Aušić govorio je o Mariji kao nebeskoj majci. “Marija je uzor i slika savršenog majčinstva. Ona je uvijek tu. I kad nas svi napuste, ona nam nikada neće okrenuti leđa. Uvijek joj se možemo vratiti jer ona oprašta najviše zato što ljubi najviše. Ona je uvijek tu i kad suza krene i kad boli. Ona poznaje naše najskrivenije patnje, naše poteškoće i boli”, rekao je između svega vlč. Aušić te naglasio kako se u svakom trenutku možemo obratiti Mariji, doći pred nju i moliti jer ona nikada ne odbija molitve svoje ovozemaljske djece.

Nadalje je rekao: “Tek kada u Mariji doista prepoznamo njezin majčinski lik, njezino majčinsko srce i poput djeteta stanemo pred nju moleći, primit ćemo obilato. Tak kad poput malog djeteta stanemo pred nju i kada je budemo promatrali iskrenim dječjim očima koje svoju nadu stavlja u majčine ruke, nestat će grča s našega lica, nestat će straha iz našeg srca. Tek kada joj se obratimo iskreno i djetinjom molitvom koja će možda i biti nesavršena, ali iskrena, dobit ćemo mnoge milosti.”

“U životu imamo i briga i problema, ali imamo i nju, našu nebesku Majku koja uvijek nad nama bdije i koja nikada neće prečuti naše molitve. Zaustavimo se danas pred njom te iskrena srca i živom vjerom molimo njezin zagovor, zaštitu i pomoć”, zaključio je svoju propovijed vlč. Aušić.

Na koncu euharistijskog slavlja s nekoliko prigodnih riječi hodočasnicima se obratio vlč. Marko Peulić koji se prisjetio svoje mlade mise koju je kao mladomisnik slavio prije točno 45 godina u ilačkom svetištu te je pozvao sve da se mole za nova duhovna zvanja na što i poziva svaka prva subota u mjesecu.

Prije euharistijskog slavlja hodočasnici su imali priliku za ispovijed i marijanske pobožnosti. Nakon slavlja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i blagoslov svih bolesnika.

K. Posavac

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com