Početak godišnjeg hodočašća na ilačkom svetištu.

Na prvu subotu mjeseca svibnja, na blagdan sv. Josipa Radnika, u Godini svetog Josipa, svečanom svetom misom označen je početak godišnjeg hodočašća na Svetište Drage Gospe Ilačke. Poštujući sve epidemiološke mjere misu je predvodio fra Matija Marijić, župni vikar Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

„Draga braćo i sestre počeo je mjesec svibanj upravo onako kakav on i jeste, prosipajući ove sunčane zrake po nama. A mi smo došli ovdje u svetište Gospe Ilačke kako bi se otvorili jednom dugom suncu, kako bi nas obasjalo jedno drugo sunce, ono sunce s visine koje se zove Isus Krist“ , započeo je svoje obraćanje vjernicima fra Marijić.

Govoreći o sv. Josipu Radniku fra Marijić je istaknuo da ga unatoč tome što nije puno propovijedao, nije pisao velika djela, nije okupljao mase ljudi i nije činio čudesa, ubrajamo među najveće svece. „ Sv. Josip je doista onaj svetac u kojem se svatko može pronaći i koji je doista blizak svakome čovjeku. Onaj svetac kojeg razumijemo i za kojeg osjećamo da i nas razumije. Promatrajući život sv. Josipa i naše Majke, Blažene Djevice Marije, vidimo da im život nije bio nimalo jednostavan. Niti život svakoga od nas zasigurno nije jednostavan i lagan. Upravo nas zato sv. Josip i Marija pozivaju i vode Isusu Kristu koji je obećao da će uvijek biti tu s nama u sve dane do svršetka svijeta. Bog je blizu i uvijek na dohvat ruke, samo ga trebamo prigrliti, zaključio je propovijed fra Marijić.

Prije mise hodočasnici su imali priliku za marijanske pobožnosti, a prije i za vrijeme mise za ispovijed.

Na kraju mise vjernicima se obratio domaći župnik i upravitelj svetišta vlč. Vedran Bilić zahvalivši se svima koji hodočaste na ilačko svetište.

( J. Budinski, K. Posavac )

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com