POČETAK GODIŠNJEG HODOČAŠĆA NA ILAČKOM SVETIŠTU

Na prvu subotu mjeseca svibnja svečanom svetom misom koju je predvodio vlč. Damir Stanić , župnik župe svetih Euzebija i Poliona iz Vinkovaca, obilježen je početak godišnjeg hodočašća u naše najistočnije marijansko svetište Drage Gospe Ilačke. Uz velečasnog Stanića misi je nazočio i bogoslov pete godine Vladimir Sabo koji je u ilačkoj župi bio gost dva dana, te je na nedjelju Dobrog pastira posvjedočio svoju vjeru i opredjeljenje da postane svećenik.

Osvrnuvši se na evanđelje toga dana velečasni Stanić je naglasio: Mnogima je danas, pa i mnogima od nas koji se zovemo kršćani, teška i tvrda Isusova besjeda o križu i njegovoj dragovoljnoj žrtvi za nas, kao i poziv da blagujemo njegovo tijelo predano za nas i njegovu krv prolivenu za naše spasenje. Kao i onim Isusovim slušateljima u Njegovo vrijeme, pa i nekim učenicima, koji kako čujemo prestadoše to biti, Isus ove svoje riječi govori i nama. I među nama je puno onih čijim ušima je ovo tvrd i težak govor. Nekako se sve manje pouzdajemo u Boga u svome životu, sve manje vjerujemo Isusovoj riječi kao i Isusovoj prisutnosti i djelovanjima u svetim sakramentima. Mnogi danas kukaju nad svojim praznim, ranjenim ili promašenim životima, ali i dalje odlaze od Isusa, pa traže ispunjenje, ozdravljenje i smisao života negdje drugdje. U svojoj riječi u današnjem odlomku Evanđelja Isus i nas okupljene pita „Da možda i vi ne kanite otići“?

„Zapitajmo se na što sve trošim svoje vrijeme i svoje snage. Čemu se sve u životu klanjam, a nije Bog? Odrecimo se toga i vratimo se Bogu. U ovo naše vrijeme kada toliki odlaze od Isusa, kada toliki gube vjeru i odvajaju se od crkve, budimo mi čvrsti u vjeri. Recimo zajedno s apostolom Petrom sa živom vjerom i pouzdanjem Gospodine kome da idem, Ti imaš riječi života vječnoga. I potvđujmo to opredjeljenje svojim životom“, zaključio je propovijed velečasni Stanić.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i blagoslov bolesnika, a prije mise hodočasnici su imali priliku za ispovijed i marijanske pobožnosti koje su predvodili i molili ovogodišnji prvopričesnici zajedno s bogoslovom Vladimirom.

Jasmin Budinski, Kristijan Posavac

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com