OPROŠTAJNA MISA ŽUPNIKA U ILAČI

Na 20. nedjelju kroz godinu, 16. kolovoza, na Gospinom svetištu u Ilači, velečasni Ivan Đakovac odslužio je svoju posljednju misu kao ilački župnik i upravitelj svetišta. Naime, Đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić izdao je dekrete o razrješenjima i imenovanjima svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Tim dekretom dosadašnji ilački župnik Ivan Đakovac imenovan je župnikom Župe sv. Nikole, biskupa, u Vinkovcima.
Velečasni Ivan je u Ilači bio župnik i upravitelj svetišta punih deset godina.

Oproštajni govor u ime župne zajednice pročitao je Ivan Martinović, koji je između ostaloga kazao: „Izgrađivali smo župnu zajednicu i krasna prijateljstva. Nova zvona, odlazak djece u Zaton, suradnja sa zborom, s Vama je sve bilo u sporazumu i dogovoru. Cijenili ste ovu zajednicu, nesebično ste pomagali riječju i djelom. Niste to isticali. Vama su se dobrota i trud podrazumijevali. Hvala na svemu i oprostite ako smo Vam skrivili pokoji sijedi pramen. Ostanite kakvi jeste. Neka Vam dragi Bog da snage, da ustrajete, da dajete sebe u novoj župi, ali i u cjelokupnom daljnjem svečenićkom djelovanju. Gospa ilačka će Vas čuvati. I dođite nam. Nemojte nas baš zaboraviti. Ostavili ste za sobom pečat i Ilačani će Vam se uvijek obradovati i svojim Vas zvati“.

Prekrasan križ, veliki i mali dukat, te veliki buket cvijeća, u ime župne zajednice, župniku je uručila Marija Dević. Zazvonila su i zvona na Vodici, a župnik je dobio i gromoglasan pljesak župljana i hodočasnika koji su prisustvovali misi.

U svom vrlo emotivnom govoru, koji je često bio isprekidan pljeskom, velečasni Đakovac naglasio je da je u Ilači ostavio deset najljepših godina života, te dodao:“Koliko god da idem, toliko tu i ostajem. A ono što me najviše tješi kod mog odlaska je da mi je Bog nakon smrti majke dao drugu, Gospu Ilačku. U ovih deset godina dao sam maksimum od sebe koliko sam mogao i znao. Kada sam došao u Ilaču rekao sam da nisam došao da bi me voljeli, nego da sam došao vršiti svoju službu. Međutim, očito se ta ljubav rodi kad si s narodom. Kad taj narod voliš, kad s tim narodom rasteš. Kad taj narod dio tebe ucijepi u život. A to ste svi vi napravili. I tu sam ja neizmjerno zahvalan. Nekada nisam niti znao gdje je Ilača, a sada kada budem išao na ovu stranu, srce će zatreperiti na poseban način. Hvala vam na svemu onome što smo zajedno prošli“.

Jasmin Budinski
Marija Dević

Podijeli

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com