Najavljujemo: Sveta misa za članove Kluba prijatelja u ‘hrvatskom Lurdu’

Preneseno sa portala Bitno.net

Znak posebne zahvale za sve vas koji podupirete naš portal

Dragi čitatelji, kao što vam je poznato, portal Bitno.net 2015. godine pokrenuo je Klub prijatelja portala Bitno.net. On je osmišljen kao zajednica svih onih koji čitaju portal Bitno.net i žele svojim članstvom financijski podržavati njegov rad. Osim što smo za sve one koji se priključe Klubu osigurali posebne pogodnosti za proizvode i usluge poduzeća koja nam pružaju podršku, jednom mjesečno za vas i vaše nakane slavi se i sveta misa kao znak posebne zahvale za vašu podršku.

Sveta misa za ovaj mjesec bit će slavljena u subotu 6. lipnja u 10,30 sati u Svetištu Gospe Ilačke. Svetu misu predslavit će vlč. Petar Maskaljević, župnik iz Lipovca. Zahvaljujemo vlč. Petru što će slaviti svetu misu na našu nakanu, kao i ilačkom župniku vlč. Ivanu Đakovcu što je spremno prihvatio našu molbu.

Davne 1865. godine, točnije na Nedjelju glušnicu, Ilačanin Petar Lazanin dok je vodio blago na pašu opazio je da je put kojim prolazi mokar. Iste noći Đuka Ambrušević u snu je vidio Gospu s bijelom krunom na glavi i djetetom na lijevoj ruci. Rekla mu je da je izvor njezin i neka se ogradi da se na njemu ne napaja stoka koja je pasla na obližnjim pašnjacima. Izvor je ograđen, a počeli su pristizati i prvi hodočasnici. Mjesto je prozvano “Gospina vodica”. Bio je to prvi izvor u svijetu koji je provreo nakon Lurda, a do danas nije presušio. Počele su se obavljati prve pobožnosti. Crkvene vlasti nisu odobravale pobožnosti kraj izvora kao ni hodočašćenja, koja je tadašnji župnik vlč. Antun Matić izričito zabranio. Unatoč tome puk je u sve većem broju častio ovo mjesto te je postavljena Gospina slika kraj izvora. Ubrzo su se hodočasnicima počeli događati neobični događaji. Bolesnici koji su se prali u vodi ozdravljali su i to je još dodatno privlačilo vjernike. Uskoro su Ilačani zamolili vlč. Antuna Matića da se zauzme kod biskupa za postavljanje Gospina kipa kraj izvora, što je biskup Josip Juraj Strossmayer i odobrio 17. srpnja 1865. godine.

Prve godine broj hodočasnika dosegao je deset tisuća. Svi ovi događaji bili su povod da Biskupski ordinarijat u Đakovu provede istragu o zbivanjima u Ilači. U samom početku nisu nađeni sigurni dokazi o ukazanjima i ozdravljenjima. Kasnije se javljaju svjedoci koji su ukazanja posvjedočili pod zakletvom, a posebice iločki gvardijan fra Petar Smoljanović. Nakon što je pobožnost odobrena sagrađen je bunarić s vodom za bolesnike, a ubrzo je podignuta i crkva.

Vjernici iz svih dijelova Hrvatske svake godine na blagdan Velike Gospe dolaze u Ilaču. Svetište je uništeno za vrijeme rata 1991. godine, ali je nakon toga obnovljeno, a oko crkve je uređen liturgijski prostor za hodočasnička slavlja.

MOLITVA GOSPI ILAČKOJ

O Marijo, Majko Spasiteljeva!
Ja, nevoljni grješnik, utječem se
pouzdano k Tebi,
izvoru svakog milosrđa.
Ne gledaj grijeha mojih,
već budi utočište moje!
Isprosi mi milost od Sina svoga!
Budi mi jakost u nemoći,
utjeha u tuzi mojoj!
Brani me od vidljivih
i nevidljivih neprijatelja mojih!
Uzdrži me i okrijepi
u Tvojoj svetoj službi!
Ulij u moje srce pravu vjeru,
čvrstu nadu i goruću ljubav!
U Tvoje ruke polažem
spas duše svoje!
K Tebi dižem oči,
moćna Zaštitnice svih kršćana.
Ako padnem, podigni me!
Kad posrnem, uspravi me!
Slabog, hrabri me!
Vodi me, Gospo Ilačka,
stazom krjeposti! Amen.

Više o svetištu i župi možete doznati na mrežnoj stranici, a ovdje vam donosimo i nekoliko fotografija ovog prekrasnog svetišta!

Potičemo Vas da se pridružite Klubu prijatelja (ako već jeste – od srca hvala!) i tako pridonesete radu portala. Članovi Kluba prijatelja portala Bitno.net mogu postati svi oni koji čitaju i cijene portal Bitno.net i koje žele podupirati rad portala sukladno svojim mogućnostima, a u minimalnom mjesečnom iznosu od 8 kn, odnosno godišnjem iznosu od 96 kn. Članstvo možete otkazati u svakom trenutku, bez ikakvog obrazloženja. Više informacija o Klubu i pogodnostima koje ostvarujete možete saznati OVDJE.

Pridružiti se možete NA LINKU!

Bitno.net

Objavljeno: 5. lipnja 2020.
Podijeli

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com