HODOČAŠĆE ĐAKOVAČKIH ŽUPA U ILAČU

Ususret blagdanu Bezgrješnog Srca Marijina, vjernici obiju đakovačkih župa – Svih svetih i Dobroga Pastira – njih oko 140, predvođeni župnicima Ivanom Lenićem i Josipom Ivešićem te župnim vikarom Robertom Erkom, hodočastili su 22. lipnja u marijanska svetišta: u svetište Drage Gospe Ilačke u Ilači, svetište Gospe Lučičke u Lučici te svetište Skrovite Gospe Šumanovačke u Šumanovcima.

Na putu do Ilače hodočasnici su molili radosna otajstva krunice, a po dolasku u Ilaču dočekao ih je i pozdravio župnik i upravitelj svetišta Vedran Bilić. Nakon ophoda oko oltara i čašćenja slike Drage Gospe Ilačke, vlč. Bilić progovorio je o povijesti svetišta te je uslijedila molitva krunice (Otajstva svjetla), koju su predmolili bračni parovi, članovi Zajednice bračnih susreta. Brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja, za koji su im na raspolaganju bila trojica svećenika.

Središnji dio hodočašća bilo je misno slavlje, koje je u zajedništvu s vlč. Ivešićem i vlč. Erkom predvodio đakovački župnik i dekan Ivan Lenić. Okupljene je u homiliji pozvao da svi zajedno pogledaju u majčinsko Srce Bezgrešne Majke te da – po uzoru na Mariju – znaju promišljati u srcu nad svime što Bog pred njih stavlja i očekuje, što čini u njihovim životima te da čuvaju zahvalni spomen na Božje vodstvo i pomoć, kao i njegova djela ljubavi. „Srce Marijino nam pokazuje divno blago njezine nutrine; sve one darove Duha Svetoga i njegove plodove, koji su posljedica Marijine potpune otvorenosti i suradnje s Bogom“, rekao je preč. Lenić, nastavljajući: „Isticati bezgrješnost, neokaljanost, čistoću Marijina srca, znači hvaliti potpunu čistoću njezine duše, nakana u njezinim mislima i srcu, njezinu potpunu iskrenost pred Bogom, ali i pred ljudima.“

Hodočasnike je potom potaknuo da nastoje oko čistoće srca, da se uvijek iznova pitaju čemu dozvoljavaju da se ukorjenjuje u njihovoj nutrini, što je uzelo maha te sumnjičavošću, nepovjerenjem i predrasudama opterećuje njihova razmišljanja, pristupe i odnose. „Gledajmo više u Mariju koja nas uči dopuštati Duhu Svetom da oblikuje naše misli, riječi i djela, da ih više nadahnjuje Božja riječ, koja je riznica mudrosti života“, naglasio je propovjednik te pred okupljene stavio još dvije odlike Marijinog Srca: nježnost i velikodušnost. Homiliju je završio govoreći: „Želimo li mudrije živjeti, čuvati čistim svoje srce, biti nježnijima i velikodušnijima, učimo od Marije. Dopuštajmo da nas osvaja ljubav njezina srca, sunčajmo se pred njezinim Srcem. Molimo je danas da primi u svoje Srce sve nas i naša bremena, te nam kod Sina posreduje milost, mir i milosrđe.“

Nakon okrjepe koju su za njih pripremili domaći župnik i njegovi suradnici, hodočasnici su pošli put Lučice, na području Župe Lipovac, obići crkvu Sv. Luke i Svetišta Gospe Šumanovačke, koje će sljedeće godine proslaviti 650. obljetnicu postojanja.

Na povratku kućama još su svi kratko zastali u Bošnjacima, rodnoj župi vlč. Lenića, kako bi obišli obnovljenu crkvu sv. Martina biskupa. Ondje ih je dočekao i pozdravio župnik Josip Filipović, upoznajući ih s poviješću župe i tijekom obnove crkve.

Đakovački svećenici, kao i svih hodočasnici, okrijepljeni molitvom i zajedništvom, izrazili su zahvalnost svim župnicima domaćinima: u Ilači, Lučici, Šumanovcima i Bošnjacima, koji su ih sa svojim suradnicima srdačno dočekali, izrazili dobrodošlicu te im priredili okrjepu.

Anica Banović / www.djos.hr

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com