FRANJEVAČKA MLADEŽ U ILAČI

U utorak, 27. srpnja 2021. godine, naša župna zajednica ugostila je sudionike XXVII. Hoda franjevačke mladeži. Njih 65 članova Frame osječkog područnog bratstva, zajedno sa svojim voditeljima, animatorima i duhovnicima, zaustavili su se u Ilači nakon nekoliko hoda na svom putu od Iloka do Vinkovaca. 
 
Mlade framaše uz svoje vrijedne župljane ispred Hrvatskog doma u središtu sela dočekao je župnik vlč. Vedran Bilić. Nakon osvježenja i okrijepe koje su im omogućili ilačke obitelji, mladi su se okupili u svetištu drage Gospe Ilačke na zajedničkom ručku nakon kojega su iskoristili vrijeme za odmor, druženje i razgovor. Popodnevni dio programa započeo je u 16 sati duhovnim nagovorom. Nakon toga uslijedilo je druženje rad u grupama među kojima su bili i mladi iz naše župe. U 19 sati služena je sveta misa koji je predvodio fra Josip Ivkić uz koncelebraciju domaćeg župnika i nekoliko franjevaca. Na kraju misnog slavlja, u znak zahvalnosti, fra Matija Marijić, župni vikar Župe sv. Flipa i Jakova u Vukovaru i područni duhovni asistent, darovao je župniku Biliću prigodnu majicu Franjevačkog hoda. Župnik Bilić je tom prigodom pozdravio sve mlade hodočasnike i upoznao ih poviješću Svetišta na kojem se nalaze. Nakon svete mise i zajedničke večere održano je euharistijsko klanjanje. Svetu misu i adoraciju animirao je zbor mladih framaša.  
 
U srijedu, 28. srpanja u ranim jutarnjim satima framaši su krenuli dalje, put Vinkovaca. Zahvalni i radosni, Ilačani su se oprostili od hodočasnika i preporučili su se u njihove molitve. Inače, hod Franjevačke mladeži organizirano je hodočašće mladih u Frami i duhovnih asistenata. Održava se za vrijeme ljetnih mjeseci, krajem srpnja i početkom kolovoza. Ovakvo se hodočašće sastoji od dva dijela: prvi dio se odvija u Hrvatskoj, a drugi u Italiji. Rutu kojom se hodočasti određuje svako područno bratstvo zasebno, no vrlo često se neka područna bratstva ujedine u organizaciji zajedničkog Hoda. Sam Hod započinje krajem srpnja, tako da se oko 1. kolovoza putuje prema Asizu. Razlog tome želja je za Porcijunkulskim oprostom, za što se posebno priprema tijekom Hoda. Ove godine mladi svoj Hod završavaju na otoku Krku gdje će u crkvi Gospe od Anđela primiti Porcijunkulski oprost.  
 
 
K. Posavac / J. Budinski 
Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com