Dan bolesnika i blagoslov vozača i automobila

U nedjelju, 7. kolovoza u marijanskom svetištu Drage Gospe Ilačke u Ilači svečanom misom obilježen je Dan bolesnika te blagoslov vozača i automobila. Misu je predvodio domaći župnik i upravitelj svetišta vlč. Vedran Bilić.

Govoreći u svojoj propovijedi o svetom Iliji koji je poželio umrijeti nakon što je kraljica Izabela poslala vojsku na njega i htjela ga pogubiti, velečasni Bilić je kazao da po tom primjeru možemo vidjeti koliko su naši osjećaji i naš život često promjenjivi pa nam često dosade naši križevi, zbog čega čovjeku dođe da umre. No, kako kaže župnik, „ Bog tada dolazi na scenu i nama kao i Iliji poručuje da koliko god da su teški naši križevi, s njime ćemo ih lakše nositi i proći životna iskušenja i pustinje. Krist upravo onoga koga ljubi možda najviše opterećuje životnim nevoljama. I to je nebeska logika. Kako je Krist bio razapet na križu za sve nas, tako i njegovi miljenici imaju slično propatiti kako bi došli do gore Horeba. Krist nikada ne obećava izbavljenje od nevolja, nego obećava snagu Božju za proći kroz nevolje do vječne slave. Zato vas pozivam da ne odbacujete svoje križeve, jer je to znak slabosti i nedostatak vjere u Gospodina“.

U nastavku propovijedi župnik je govorio o bolesti duha. „Kada smo puni gorčine, srdžbe, gnjeva, vike, hule i opakosti tada smo zapravo najveći bolesnici u duhu. I opet nam je On tu lijek. Sveta ispovijed je preduvjet svakog životnog blagoslova ako smo dovoljno ponizni i ako znamo iskoristiti darove nebeske. Zato Krista ozbiljno shvatimo kada On kaže da je Kruh života. I nemojmo olako tražiti opravdanja za ne ići nedjeljom na svetu pričest jer je to znak slabe vjere. Jer da smo upoznali ljubav Kristovu i Kristovu veličinu sve bi učinili da nedjeljom dođemo na misu i svetu pričest. Zato cijenimo blagodati koje nam Krist donosi preko svete Crkve i njegovih službenika. Jer ako to uspijemo staviti u pitanje znajte da nas je đavo prevario. Zato budimo puni pouzdanja i vjere u Gospodina kada nas pritišću životne teškoće i boli, jer to nije znak da nas je Bog ostavio, to je znak da smo miljenici njegovi i da možemo podnijeti tereta, kako kaže zborna molitva: za spasenje svijeta. Zato ustrajmo na tome putu do gore Horeba, do vječne slave“.

Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov svih bolesnika, a na kraju mise župnik je izmolio molitvu za sve vozače, da voze sigurno i pažljivo, te blagoslovio sve automobile, bicikle i ostala prijevozna sredstva kojima su hodočasnici pristigli.

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com