BOŽIĆ 2021.

Svetkovinu rođenja Gospodinova u našoj župi započeli smo misom bdijenja ili malom polnoćkom koju je služio vicerektor bogoslovnog sjemeništa u Đakovu vlč. Krešimir Čutura. Na misi se okupio velik broj vjernika, ali i djece kojih je bilo više nego ikada. U svojoj prigodnoj homiliji vlč. Čutura je prisutnoj djeci govorio o Isusovom rođenju u Betlehemu te im objasnio da se Isus rodio i došao na svijet kako bi objavio svoju ljubav prema svakom čovjeku. Svetu misu je animirao župni dječji zbor „Ave Maria“ uz glazbenu pratnju na akustičnoj gitari koju je svirala župljanka Matea Stuburić, inače članica Pastorala za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije i DUHOS-a u Osijeku.
Točno u ponoć započelo je svečano euharistijsko slavlje mise polnoćke koju je predvodio domaći župnik vlč. Vedran Bilić. Uvodeći u misno slavlje župnik je istaknuo kako i mi večeras zajedno s anđelima pjevamo Slavu Bogu, što nam je podario Spasitelja, njegova Sina, koji se rodio od Blažene Djevice Marije, da bude jedan od nas, nama u svemu jednak, osim u grijehu; da bude onaj živi božanski most između Boga i ljudi, kako bi nas u potpunosti pomirio s Bogom i učinio nas dionicima božanske naravi.
U svojoj prigodnoj homiliji župnik je rekao: „Krist se na otajstven način rodio u našoj duši u trenutku našega krštenja. Krist u nama živi po svojoj riječi u svojim sakramentima, po svojoj milosti, snagom Duha Svetoga. A evo, noćas, na poseban način Krist se rađa u našim srcima. Srce nam je ushićeno i radosno, duša nam pjeva. Gospodin je s nama, Gospodin je u nama, Gospodin je među nama! Osjećamo noćas njegovu blizinu, njegovu ljepotu, njegovu toplinu, svu njegovu ljubav! Međutim, poučava nas apostol Pavao, Gospodin Isus će na koncu vremena doći u svojoj slavi. Tada će se u potpunosti ostvariti Božje kraljevstvo među nama i u nama, tada ćemo gledati Boga licem u lice i tada će naša duša biti ispunjena posvemašnjom i potpunom radošću koje može doći i dolazi samo od Boga. Imajući to pred očima mi večeras kličemo novorođenom Spasitelju unatoč naših briga i ljudskih tjeskoba. Bogu pripadamo. Od Boga dolazimo. U njemu živimo. Njemu idemo. Kao njegovi miljenici, kao njegova ljubljena djeca.“
Zatim je nastavio: „Neka ta radost i ta nada ispuni srca svih nas noćas, neka se ta radost razlije u našim kućama, među našim prijateljima, neka obuzme i našu domovinu i cijeli svijet. Tek u Kristu i po Kristu postajemo pravi istinski ljudi. Jer zakon evanđelja duboko je zapretan u našoj ljudskoj naravi. Dao Bog da zasja i ražari se u srcu svakoga čovjeka na ovome svijetu da svi radosna i otvorena srca možemo zapjevati: Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!“
Na kraju svoje homilije poželio je svim vjernicima sretan i blagoslovljen Božić sa željom da Novorođeni Kralj, Isus Krist, donese u srca svakoga od nas istinsku radost i pravi mir.
Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti župni zbor uz glazbenu pratnju tamburaškog orkestra KUD-a „Matija Gubec“ iz Ilače predvođenim g. Ivanom Balićem i orguljašicom Ivanom Moric.

Na sam dan Božića služene su dvije svete mise. Svetu misu u 8,00 sati služio je vicerektor bogoslovnog sjemeništa vlč. Krešimir Čutura, a u 11,00 sati naš domaći župnik vlč. Vedran Bilić na kojoj je posluživao i propovijedao trajni đakon vlč. Ivan Tutiš iz Tovarnika.
Nakon navještenog evanđelja đakon Tutiš se na početku svoje homilije ponajprije zahvalio župniku što ga je pozvao da radost Božića može podijeliti s vjernicima ilačke župe. U nastavku je govorio o tajni Isusova Utjelovljenja koja ga svakoga Božića oduševljava. „Velika je to tajna pred kojem nitko ne može ostati stajati. Bog se Utjelovio u određenom trenutku povijesti i veliki je dar za čitavo čovječanstvo. Bog se toliko ponizio da je uzeo ljudsku narav, postao jednak nama, osim u grijehu. Došao je na ovaj svijet kako bi spasio svakoga od nas od grijeha i omogućio nam vječni život. Zahvaljujući njegovoj muci i smrti te slavnom uskrsnuću svaki je od nas spašen“, rekao je između ostalog vlč. Tutiš. Zatim se osvrnuo na današnje slavlje Božića u kojem nas komercijalni svijet i mediji udaljavaju od malenoga Isusa, koji je jedino i pravo središte blagdana kojeg slavimo. „Božić pak bez Isusa ostaje prazan bez Isusa u srcu i savjeti. Takav Božić je hladan i bez radosti!“, istaknuo je đakon i pozvao vjernike na razmišljanje da dobro promisle koga mi to o Božiću slavimo, poželjevši im sretan i blagoslovljen Božić.

Na kraju misnog slavlja župnik je još jednom svima poželio sretan Božić te se zahvalio propovjednicima, svim suradnicima, zborovima i vjernicima koji su uzveličali božićna misna slavlja.

J. Budinski / K. Posavac

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com