Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije u Ilači

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljen i u svetištu Drage Gospe Ilačke dvama misnim slavljima. Misu u 10:30 predvodio je velečasni Alojz Kovaček, župnik župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, uz koncelebraciju domaćeg župnika velečasnog Vedrana Bilića, koji je svoju đakonsku službu vršio u spomenutoj osječkoj župi.

Osvrnuvši se na evanđelje koje govori o Isusovom rodoslovlju i rođenju velečasni Kovaček je u svojoj propovijedi rekao: „ Danas slavimo rođendan Isusove i naše majke i vjerujte nije zabuna što smo čuli današnje evanđelje. Jer majkom se postaje tek rođenjem djeteta. Slaveći Marijin rođendan slavimo početke našega spasenja. Slaveći Marijin rođendan želimo se zagledati u njezin život. Crkva nam svece, a na osobit način Mariju, stavlja za uzor i primjer. Njoj se molimo u svojim životnim poteškoćama, taržimo od nje zagovor kod njezinog sina. To želimo učiniti i danas i zahvaliti Bogu za darove milosti koje primamo i koje smo primili kroz dosadašnji život.  U svojim mukama, nevoljama, tjeskobama i strahovima želimo se njoj obratiti kao pomoćnici i zagovornici kod svoga sina da doživimo i mi iskustvo vjere da je Isus naš Bog, Emanuel – Bog s nama. Da se u našem životu utjelovi Božja riječ kao što se utjelovila u njezinoj utrobi. I mi smo pozvani kao i Isusovi učenici preporađati se na novi život“. 

Zaključujući svoju propovijed velečani Kovaček je naglasio: „U služenju jednostavnosti Marija nam je primjer i uzor. Ponizna, jednostavna i neznatna službenica Gospodnja. I u malim stvarima pozvani smo biti veliki čineći male stvari s puno ljubavi, poput Marije. To svatko od nas može. Svatko je od nas pozvan na svetost. Nismo pozvani na malodušje i ogorčenost, na život bez vjere, nego s pouzdanjem u Gospodina da hodimo u jednostavnosti vlastitog srca, da prepoznajemo u svome srcu dar vjere kojega smo primili u sakramentu krštenja. Da raspirujemo taj milosni dar vjere jedni u drugima, ne toliko riječima koliko svojim životom. Pozvani smo to svjedočiti“.

Večernju misu u 18:00 sati predvodio je fra Matija Mrijić, župni vikar župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru uz koncelebraciju don Ivana Čapalije, koji je trenutno u misijama u Crnoj Gori u Nikšiću.

Hodočasnici koji su došli iz raznih krajeva naše nadbiskupije prije i za vrijeme svetih misa imali su priliku za svetu ispovijed i marijanske pobožnosti, a domaći vjernici su se za blagdan Male Gospe pripremili misom i molitvenim bdijenjem uoči samog blagdana.

 

J. Budinski / K. Posavac

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com