40 GODINA NA SLAVU BOŽJU

Na prvu nedjelju došašća u našoj Župi sv. Jakova, apostola, u Ilači bilo je posebno svečano i lijepo. Slaveći nedavni blagdan sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, župni orguljaš Franjo Moric proslavio je 40 godina aktivnog sviranja u župnom zboru. Dužnost orguljaša preuzeo je sada već davne 1981. godine. Svirao je i vodio mješoviti pjevački zbor, a do Domovinskog rata i zbor mladih. I u vrijeme progonstva ostao je aktivan te je svirao u župama i mjestima gdje je boravio kao prognanik. Po povratku u Ilaču nastavio je svirati i voditi mješoviti župni zbor do danas, kada ga povremeno mijenja njegova kći Ivana. U ime cijele župne zajednice prigodne poklone, ručni sat i prekrasnu sliku ilačkih orgulja izrađenu u zlatovezu, uručio je Antun Dević. Poklone u ime župnog zbora slavljeniku je uručio Tomislav Petričević.

Zahvalu za dugogodišnji rad u župi pismom je uputio i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić koji je između ostaloga naglasio: „Osobito mi je drago što Vam danas, zajedno s Vašom župnom zajednicom i župnikom vlč. Vedranom Bilićem, mogu izraziti duboku zahvalnost i izreći najsrdačnije čestitke u prigodi 40. obljetnice Vaše orguljaške službe u župnoj crkvi sv. Jakova, apostola u Ilači. I ne samo tolike godine sudjelovanja u pripravi, animiranju i glazbenom praćenju liturgijskih slavlja u svojoj župi i svetištu Gospe Ilačke od 1981. godine. Tu je i jedno Vaše sasvim izvanredno djelovanje – brojni ostvareni projekti restauracije, postavljanja i održavanja orgulja koje su prethodno bile već izvan uporabe ili su dopremljene iz crkava iz inozemstva. Takav ste pothvat učinili u svojoj, ilačkoj župnoj crkvi, ali i u drugim župama u kojima ste upravo Vi, zajedno sa svojim bratom Perom, potaknuli i omogućili da nam župne crkve, neke ponovno, a neke po prvi puta, budu opremljene prirodnim  liturgijskim glazbalom – orguljama, koje se s pravom nazivaju kraljicom glazbala“.

Župni upravitelj ilačke župe velečasni Vedran Bilić govoreći o svetoj Ceciliji rekao je kako se ponovno pokreće inicijativa za osnivanje dječjeg zbora koji u župi nije djelovao duži niz godina. „Poticaj i pozitivan primjer svim mladima kako pjevat i svirat u župnom zboru može biti lijepo i na slavu Božju upravo nam daje Franjo Moric koji to čini već punih 40 godina“. I to svakako nije znak da gospodin Franjo ne treba više pjevati i svirati. Mi s nestrpljenjem čekamo i 50. obljetnicu, a vjerujemo da će on zajedno sa svojom kćeri Ivanom, koja je od 2012. godine ušla u službu orguljašice, nastaviti svirati na slavu Božju“. naglasio je župnik. Za svoj dugogodišnji rad Franjo Moric dobio je veliki pljesak zahvale svih okupljenih vjernika, a zajedničko druženje uz slavljeničku tortu nastavljeno je u župnoj dvorani.

Ova lijepa obljetnica proslavljena je u godini kada ilačka župa obilježava još dvije velike obljetnice. Naime, ove godine obilježava se 80. obljetnica postojanja samostalne Župe Ilača koja je do 1941. godine bila filijala župe Tovarnik. 28. kolovoza 1941. Biskupski ordinarijat u Đakovu izdao je Odluku kojom se filijalno selo Ilača dijeli od župe Tovarnik i proglašava samostalnom župom. Tim je činom seoska crkva dobila naslov Rimokatolička župna crkva svetog Jakova. 1. listopada 1941. župni ured u Ilači započeo je redoviti rad. U župi je od osamostaljenja do danas bilo 12 župnika. 
Druga velika obljetnica je 240 godina od izgradnje crkve u Ilači koja je građena od 1763. do 1781. godine u neoromaničkom stilu. To potvrđuje i 200. obljetnica postojanja crkve, koja je u Ilači proslavljena 1982. godine. Znatno oštećena u Domovinskom ratu, Župna crkva obnovljena je i uređena iznutra i izvana, a radovi su završeni 2010. godine. 

 

Jasmin Budinski

Podijeli

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com