16. zahvalno hodočašće Marijinih legionara u Ilači

U subotu 24. rujna 2022. u najistočnijem hrvatskom marijanskom svetištu u Ilači održano je 16. tradicionalno zahvalno hodočašće Marijinih legionara koje je okupilo oko 700 legionara iz cijele naše domovine i BiH. Program hodočašća započeo je molitvom krunice i uvodnom legijskom molitvom. Točno u podne uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio izaslanik nadbiskupa đakovačko-osječkog, mons. Đure Hranića – mons. Ivica Pažin, profesor na KBF-u u Đakovu i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda, uz koncelebraciju petorice svećenika.

Obraćajući se u svojoj homiliji prisutnim legionarima, mons. Pažin rekao je kako se u posljednjih sto godina Marijine legije u svijetu mnogo toga promijenilo, „no, jedno se nikada ne će promijeniti. I to jedno bit će u svakoj etapi čovječanstva potrebno, te u svakom načinu evangelizacije Crkve očito: a to je Marija, majčinski, nježni put apostolata, koji ste vi, kao vjernici laici, odabrali. 

Ako netko može otvoriti vrata djetetu, uplakanom u sobi – to je majka. Ako netko može utješiti onoga tko je izgubio najmilijega, dovoljna će nekada biti samo prisutnost onoga, koji u sebi ima hrabrost majke; ako netko može sačuvati i probuditi vjeru u drugoga, to je samo onaj, koji poput Marije, brižno čuva sve uspomene u svom srcu. Sve to može samo onaj, tko sa svetim Ljudevitom Montforskim, govori: Ne tražim od tebe ni viđenja, ni objava, ni osjećaja slasti, pa ni duhovnih radosti… Hoću samo onaj dio koji si ti imala: vjerovati čisto bez ikakva kušanja i gledanja. Samo ćemo tada, svi mi zajedno, poput redovnika reda Blažene Djevice Marije od Milosrđa, po zagovoru Gospe od Otkupljenja, moći iz zatočeništva grijeha, sumnje, robovanja vlastitim interesima, osloboditi i više od sedamdeset tisuća duša, koje su redovnici uspjeli osloboditi iz ropstva.“

Ističući kako se u apostolskom služenju legionara prepoznaje Marija, koja se dala u potragu za Isusom, mons. Pažin je rekao: „Vaša je ljubav prema Mariji, ona majčinska ljubav prema svakom djetetu, takva da s onima koji su u najvećoj potrebi, koji čeznu za zdravljem, za malo materijalnih dobara, za molitvenom podrškom, za one na rubu, za one koji nisu niti svjesni da dok nešto traže, zapravo traže Boga, da upravo s njima koračate putem njihova života te im, približavajući Mariju, koja je također bila u životnim traženjima, pratite ljude do susreta s Isusom Kristom. Vi ste ti, koji budite čežnju za Bogom. Vi ste ti koji se usuđujete onima, koji o Bogu niti ne misle, o njemu progovoriti po Mariji i s Marijom. Zahvaljujemo vam svima na tom požrtvovnom apostolskom žaru! Zahvaljujemo vam na svjedočanstvu vjere, kojom svakodnevno izgovarate riječi: Ja vjerujem u Boga! On je tu! Sve to može samo onaj, koji iz dana u dan ponavlja obećanje: Sav sam tvoj i sve moje pripada tebi Isuse, po Mariji.“  

Nakon euharistijskog slavlja okupljeni legionari imali su priliku okrijepiti se domaćim kiflicama i kolačima koje su im pripremili vrijedne ruke domaćih župljana. U poslijepodnevnim satima uslijedila je pobožnost Križnoga puta i euharistijsko klanjanje u tišini.

K. Posavac/Tiskovni ured

Podijeli

galerija slika

Menu

Župa Sv. Jakova, apostola | S. Radića 7, 32248 Ilača, telefon: 032/521-056, zupailaca@gmail.com